ATI – “Linia frontului pe timp de pace”

ati„Aici este frontul, linia frontului. La modul cel mai concret, deloc metaforic, aici noi ne luptăm cu moartea în fiecare zi. Este partenerul nostru, această doamnă cu coasa, cu care avem nenumărate partide.

Aceasta este linia frontului pe timp de pace”, spunea foarte plastic Profesorul Doctor Dorel Sandesc, într-un interviu recent. despre secțiile de ATI.

Munca din secția de Anestezie și Terapie Intensivă cere nu numai devotamentul și compasiunea caracteristice profesiilor medicale. Ea pretinde sacrificiu de sine și implicare permanentă, zi și noapte, alături de investiții serioase de muncă, nesomn, tărie emoțională și o foarte bună pregătire profesională. Sunt cerințe esențiale pentru îngrijirea pacienților cu nevoi speciale aflați în grija profesioniștilor ce lucrează în astfel de secții. Într-un spital, secția de ATI deține un rol crucial în siguranța actului medical chirurgical, fiind, de fapt, indispensabilă pentru majoritatea intervențiilor chirurgicale și pentru acordarea de îngrijiri vitale paciențiilor în stare gravă.

În timp ce anestezia reprezintă procedeul medical care duce la diminuarea sau chiar eliminarea temporară a sensibilității corpului la durere, permițând efectuarea intervențiilor chirurgicale, fără ca pacientul să simtă durerea, secțiile de terapie intensivă asigură îngrijirea pacienților cu afecțiuni sau traume severe, care le pun viața în pericol, prin monitorizarea constantă a funcțiilor vitale și îngrijiri pentru menținerea și îmbunătățirea acestora, care sunt acordate cu ajutorul aparaturii si medicamentației specializate.

Toți stim, mai mult sau mai puțin, cum funcționează acum secțiile de ATI, dar când s-au pus oare bazele anesteziei chirurgicale ca ramură a medicinii?

Istoricii din domeniu au căzut de acord că acest lucru a început la 16 octombrie 1846, dată la care William Green Morton execută prima demonstrație reușită de anestezie cu eter dietilic, sub care chirurgul Warren îl operează pe un pacient pentru o tumoră buco-linguală.

În România, anestezia cu eter dietilic a fost introdusă chiar începând cu anul următor, la Spitalul Militar din Timișoara și la spitale din Iași și București (“Colțea”), în principal pentru intervenții de amputare a coapsei. În timp ce tehnicile de anesteziere s-au răspândit relativ rapid și au existat preocupări certe pentru îmbunătățirea acestora, anesteziștii specializați au apărut, însă, în România, după cel De-al Doilea Război Mondial.

Acum, școala românească de anestezie este apreciată la nivel internațional. Astfel, la inițiativa si cu suportul Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă, țara noastră a fost aleasă de către UEMS (The European Union of Medical Specialists) să găzduiască, în mai 2016, întâlnirea membrilor CESMA (Council for European Specialists Medical Assessment).

O altă manifestare a aprecierii de care se bucură profesioniștii ATI din România a venit în timpul Galei Premiilor de Excelență în Asistența Medicală organizată de filiala Municipiului București a Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România, când două echipe de îngrijire din secții de Anestezie Terapie Intensivă au urcat pe scena premianților, la categoria “Echipe de Îngrijire.”

Și fiindcă am dorit să păstram cât de mult timp atmosfera de sărbătoare a Galei, dar să îi și cunoaștem mai bine pe laureați, numărul acesta vă prezintă un interviu de grup cu una dintre cele două echipe premiate la început de iulie, echipa Secției de ATI a Spitalului de Urgență MAI “Prof. Dr. Dimitrie Gerota”.

 

Articol realizat de Mirela Mustață, Redactor E-Asistent, Specialist în comunicare și relații publice, PhD.

Surse de documentare:

www.scientia.ro

http://playtech.ro/2015/cand-stiinta-ne-a-facut-sa-nu-mai-simtim-durerea-173-de-ani-de-cand-se-foloseste-anestezia/

http://www.srati.ro/

http://www.romaniatv.net/medic-in-romania-dr-sandesc-sectia-ati-timisoara-oamenii-ar-trebui-sa-se-plimbe-mai-mult-printr_104743.html#ixzz4H3OXNNd9

http://adevarul.ro/tech/stiinta/173-ani-momentul-oamenii-nu-mai-simtit-durerea-1_5519315d448e03c0fd0cdd5e/index.html

 

Share This Post