Săptămâna Internațională a Alăptării 1-7 August 2016

alaptareCu ceva mai mult de un an în urmă, în România, la Secția de terapie intensivă nou-născuți a Spitalului „Marie Curie” din București se anunța deschiderea primei bănci de lapte matern. Motivul – majoritatea bebelușilor de aici, cei mai multi născuți prematur, cu diverse probleme medicale, au o dezvoltare și o imunizare mai bună, datorită hrănirii cu lapte matern.

Anunțul preciza și faptul că mămicile donatoare vor face analize, iar laptele matern pentru bancă avea să fie testat microbiologic, pasteurizat și apoi congelat 3 luni.

Promovarea alăptatului la sân este și tema perioadei 1-7 august, declarată Săptămâna Internațională a Alăptării, la inițiativa World Alliance of Breastfeeding Action, o rețea internațională de organisme ce lucrează împreună cu OMS și UNICEF. Celebrată din 1992, inițial doar în Marea Britanie, Franța, Spania și China, săptămâna alăptării este acum sărbătorită în peste 170 de țări, ca un mesaj de încurajare a alăptării, ce îmbunătățește starea de sănătate a bebelușilor din toată lumea.

De ce este alăptarea un model de creștere și îngrijire de bun augur pentru nou-născuți?

Cele mai multe autorități medicale, inclusiv OMS, UNICEF și Academia Americană de Pediatrie, sunt unanime în a recomanda alăptarea naturală. Însă, de cele mai multe ori, decizia este a mamei. Ea este cea care trebuie convinsă de beneficiile acestei metode de hrănire a copilului său. Dar care sunt, de fapt, aceste beneficii?

În primul rând, laptele matern asigură nutriția ideală pentru sugari. Cu un amestec aproape perfect de vitamine, proteine ​​și grăsimi – el asigură tot ceea ce-i trebuie copilului ca să crească. În plus, el este mai ușor de digerat decât laptele formulă.

Apoi, laptele matern conține anticorpi care ajută copilul în bătălia contra virusurilor și a bacteriilor și reduce riscul apariției alergiilor. S-a demonstrat că acei copii care sunt alăptați exclusiv, în primele 6 luni, au  mai putine spitalizări, boli respiratorii, infecții ale urechii sau crize de diaree.

Sunt studii care arată că un copil alăptat la sân are scoruri IQ mai mari și o greutate mai apropiată de optim, când va crește. Mai mult, apropierea fizică de mamă și contactul vizual îl ajută să se simtă în siguranță, cu efecte asupra dezvoltării sale emoționale.

Academia Americană de Pediatrie afirmă și că alăptarea poate preveni sindromul de moarte subită a sugarului. Alte studii, încă neconcludente, afirmă că poate reduce riscul de diabet, obezitate, precum și anumite tipuri de cancer.

Alăptarea aduce beneficii și pentru mamă: 1. facilitează scăderea în greutate a mamei mai rapid după perioada de graviditate, pentru că sprijină arderea caloriilor; 2. poate reduce hemoragiile uterine după naștere și ajută la întoarcerea uterului la dimensiunea sa de pre-sarcină, datorită oxitocinei eliberate; 3. reduce riscul de cancer de sân și ovarian, precum și pe cel de osteoporoză; 4 este forma cea mai puțin consumatoare de timp (pentru pregătirea biberonului, de exemplu) și bani și-i oferă mamei timp de relaxare cu nou-născutul, la intervale regulate, ceea ce contribuie la consolidarea legăturii dintre acesta și mamă.

De ce ajung mamele să nu mai alăpteze? Cele mai multe sunt ”victimele” unor mituri care continuă să se perpetueze cumva. Primul dintre acestea este lipsa laptelui. În realitate, acesta se formează pe măsură ce sânul este stimulat. Un alt argument – nu pot alăpta, căci am născut prin cezariană – este la fel de puțin susținut de știința actuală, dat fiind că modalitatea de naștere nu influențează secreția laptelui. Apoi, multe mame se tem că laptele lor nu e suficient, de aceea plânge bebelușul. Plânsul frecvent după primele 24 de ore, mai ales în cursul serii, este normal. Mama va pune copilul la sân des, la cerere, nu la trei ore și bebelușul va suge suficient. Apoi, mamele se pot plânge că laptele lor nu este bun si copilul pierde din greutate. Nimic mai greșit! Spre deosebire de colostru – primul lapte, portocaliu-gălbui, laptele matur este mai subțire, alb-albastru, dar are toate substanțele nutritive și imunologice necesare pentru copil.

Care este, însă, situația în România? Un studiu din 2011 arăta că rata alăptării era de 12,6%,  printre cele mai mici din Europa, în timp ce media la nivel mondial era de 32.6% (cercetare realizatăde Institutul pentru Ocrotirea Mamei și Copilului, în parteneriat cu Ministerul Sănătății și UNICEF). 

Același studiu a arătat că educația mamei este un factor ce influentează alăptarea exclusivă, mamele cu studii superioare înregistrând o rată de 15%, iar cele cu educație mai redusă, de 17%. Apoi, procentul mamelor care alăptează este de aproape doua ori mai mare în mediul urban, comparativ cu mediul rural (15,4 % față de 9,8%). Nu în ultimul rând, multe mame nu cunosc beneficiile alăptatului exclusiv – dintre cele cuprinse în studiu, doar 56 % au vorbit cu medicul care le-a îngrijit în timpul sarcinii, cele mai puține mame consiliate provenind din mediul rural sau dintre tinerele între 15-19, adică unde nevoile de informare sunt cele mai mari.

Așadar, deși specialiștii afirmă că peste 98 la sută dintre mame pot alăpta, ceva se întâmplă pe parcurs și, astfel, ajungem la una dintre cele mai reduse rate europene ale alăptării. Pe de o parte, mamele trebuie să fie informate și educate corect. Apoi, ele au nevoie de sprijinul personalului medical și al familiei.

Parte dintre aceste nevoi de informare, educare și susținere din partea profesioniștilor sunt asigurate prin inițiativele de tipul ”Școala viitorilor părinți” cum sunt cele organizate voluntar de câteva dintre maternitățile din București printre care cea de la Spitalul Clinic Filantropia – București (despre care am scris în numărul de luna trecută al revistei) sau cea de laSpitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sîrbu”. Situația indicată de studiul Institutului pentru Ocrotirea Mamei și Copilului, pe lângă faptul că validează nevoia acestui tip de educație, cere un efort și mai mare de susținere a tinerelor mame, prin permanentizarea practicii, la nivelul tuturor maternităților.\

 

Articol realizat de Mirela Mustață, Redactor E-Asistent, Specialist în comunicare și relații publice, PhD

Surse de documentare:

http://stiri.tvr.ro/prima-banca-de-lapte-matern-din-romania-se-deschide-la-spitalul-marie-curie-din-capitala_62122.html

http://www.perfecte.ro/news/1-7-august-saptamana-internationala-a-alaptarii.html

http://www.fitpregnancy.com/baby/breastfeeding/20-breastfeeding-benefits-mom-baby

http://medlive.hotnews.ro/rata-alaptarii-exclusive-in-romania-este-de-doar-126-printre-cele-mai-mici-din-europa.html

http://stiri.tvr.ro/mituri-despre-alaptare-in-romania-doar-12-la-suta-dintre-mamici-alapteaza_64094.html

http://medlive.hotnews.ro/rata-alaptarii-exclusive-in-romania-este-de-doar-126-printre-cele-mai-mici-din-europa.html

 

 

 

Share This Post