19 august – Ziua Mondială a Umanității

umanitate“Numărul celor care au fost forțați să fugă din casele lor a crescut până la un nivel nemaiîntâlnit din perioada celui de-al Doilea Război Mondial și nu s-a făcut destul pentru a îi ajuta să găsească soluții durabile. Bărbații, femeile, tinerii și copii aflați în această situație de criză sunt cuprinși de frustrare, simțind că vocile lor nu sunt auzite, capacitățile lor nu sunt recunoscute, nevoile lor nu sunt satisfacute, iar speranțele lor pentru un viitor pașnic și autonom nu pot fi realizate”, declara Secretarul General ONU domnul Ban Ki-moon la Conferința Mondială a Umanității, desfășurată la Istanbul, în luna mai, anul acesta.

Această conferință poate reprezenta un moment pivotal în istoria asistenței umanitare, lideri mondiali întâlnindu-se aici pentru a se angaja să ia măsuri decisive pentru a le alina suferința celor afectați de conflicte și dezastre și pentru a face mai mult pentru a termina conflictele în derulare și a reduce riscul si vulnerabilitatea cărora trebuie să le facă față cei afectați.

În fiecare zi, cei implicați în furnizarea de asistență umanitară la fața locului, în zona de conflict sau dezastru, sau în taberele de refugiați, au de înfruntat pericole și obstacole nenumărate. Iar Ziua Mondială a Asistenței Umanitare, sărbătorită în fiecare an, pe 19 august, dorește să le aducă un omagiu pentru tot ceea ce fac, pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie, mai mult de 130 de milioane de oameni afectați de conflicte militare sau dezastre naturale.

În același timp, dorește să sensibilizeze opinia publică din lume pe teme legate de asistența umanitară și să încurajeze implicarea ei mai activă, prin donații, voluntariat sau prin a pune presiune pe reprezentanții autorităților pentru rezolvarea mai rapidă a situațiilor de criză.

Tema sub care se desfășoară anul acesta Ziua Mondială a Asistenței Umanitare este extrem de generoasă – “O Singură Omenire”, urmărind  să creeze sentimentul răspunderii comune pe care o avem, a datoriei morale de a ne ajuta unii pe ceilalți, dincolo de diferențele de orice natură.

umanitate2ONU, împreună cu partenerii săi, vor urmări, de asemenea, să promoveze rezultatele Conferinței de la Istanbul, unde lideri mondiali și reprezentanți ai organizațiilor publice și private implicate în asistența umanitară s-au angajat să-și sporească eforturile pentru a le oferi celor vulnerabili soluții mai rapide, eficace și durabile pentru a le alina suferința, îmbunătăți calitatea vieții și a le oferi, de asemenea, șansa unui viitor stabil și autonom.

“Îi chem pe toți cetățenii să facă din valorile umanității – demnitate, siguranță și stare de bine pentru toți – cauza noastră comună….Vocile și ideile cetățenilor, compasiunea lor, angajamentul și grija lor contează și sunt esențiale pentru a crea un viitor mai bun pentru noi toți. Stă în puterea noastră să o facem și nu e niciun moment mai bun să începem decât acum!”, își încheia alocuțiunea de la Istanbul Secretarul General ONU – Ban Ki-moon.

 

Articol realizat de Mirela Mustață, Redactor E-Asistent, Specialist în comunicare și relații publice, PhD

Surse de documentare:

http://www.un.org/en/events/humanitarianday/

http://ec.europa.eu/echo/what/humanitarian-aid_en

https://sites.tufts.edu/jha/archives/1935

https://donate.unhcr.org/int-en/general

Share This Post