Supra-diagnosticarea cancerului de tiroidă – alternative?

cancertiroidaÎn ceea ce privește nivelul de diagnosticare a cancerului tiroidian, acesta s-a triplat în ultimele trei decenii, spune un raport publicat în New England Journal of Medicine, în timp ce nu toate aceste tipuri de cancer ar putea avea nevoie de tratamente imediate sau agresive – cum ar fi chirurgie, radioterapie – sau tratamente medicamentoase pe perioade îndelungate.

Cu ajutorul noilor tehnologii, se pot identifica mici modificări din categoria celor care pot duce la supra-diagnosticarea cancerului tiroidian în întreaga lume, implicând mici carcinoame papilare, în principal – un cancer tiroidian cu risc scăzut.

Potrivit autorilor acestui studiu, între 70 și 80 % din pacienții cu cancer tiroidian din S.U.A. au fost supra-diagnosticați, în timp ce, în Coreea de Sud, rata a fost de 90 %, ceea ce indică faptul că aceasta reprezintă, de fapt, o problemă globală.

În cele mai multe cazuri de cancere identificate în stadii incipiente, cercetarea arată că o abordare de tip plasare într-o expectativă plină de atenție este cea mai potrivită. Totuși, această abordare pare a nu fi adecvată pentru orice situație, ci doar pentru persoanele din categoriile cu risc scăzut, care au un cancer mic sau alte modificări care apar benigne la biopsie.

În astfel de situații medicul se găsește mai degrabă în postura unui consilier de risc educat care analizează pe baza experienței datele obținute din investigații și le prezintă pacientului, acesta din urmă fiind mult mai implicaț în luarea deciziei.

Chiar și în aceste noi condiții, importantă rămâne diagnosticarea precoce a cancerului de tiroidă. În realitate, cele mai multe tipuri de cancer tiroidian sunt găsite acum mult mai devreme decât în trecut și pot fi tratate cu succes. Sunt situații în care pacienții observă un nodul sau umflătură la nivelul gâtului și vin la medic, iar alte cancere sunt diagnosticate în timpul unor controale de rutină. De asemenea, unii medici recomandă pacienților lor să-și examineze gâtul de două ori pe an, pentru a vedea sau simți orice umflătură sau nodul.

Cancerul tiroidian în forme incipiente poate fi diagnosticat și atunci când se fac teste cu ultrasunete pentru alte probleme de sănătate, cum ar fi îngustarea arterelor carotide sau pentru situațiile în care glandele paratiroide sunt mărite sau hiperactive.

Testele de sânge sau cu ultrasunete la nivelul tiroidei pot identifica unele schimbări la nivelul tiroidei, dar acestea nu sunt recomandate ca teste de screening pentru cancerul tiroidian, cu excepția cazului în care o persoană prezintă un risc crescut, ca, de exemplu, un istoric familial de cancer tiroidian.

Mai exact, acele persoanele care au un istoric familial de cancer tiroidian medular (MTC), cu sau fără neoplazie endocrină multiplă de tip 2 (MEN 2), ar putea prezenta un risc foarte mare de a dezvolta acest tip de cancer. Cei mai mulți medici recomandă, în cazul acestor persoane, testarea genetică la vârste foarte tinere, pentru a vedea dacă acestea prezintă modificările genei legate de MTC. Pentru cei care pot fi expuși riscului, dar nu efectuează testarea genetică, testele de sânge pot ajuta la găsirea MTC într-un stadiu incipient, când poate fi încă tratat. Investigațiile cu ultrasunete la nivelul tiroidei pot fi realizate, de asemenea, la persoanele cu risc ridicat.

Este important de amintit și că, atunci când ne referim la cancerul tiroidian, vorbim despre o tumoră malignă care este cea mai frecventă neoplazie a sistemului endocrin. El afectează mai mult femeile, iar vârsta la care se întâlnește mai des este 25-65 de ani.

Glande_thyroideÎn ceea ce privește simptomele, cancerul tiroidian poate provoca oricare dintre următoarele semne: un nodul în gât, uneori, în creștere rapidă, dureri în partea din față a gâtului, uneori până la nivelul urechii, răgușeală sau alte modificări de voce care nu dispar, probleme la înghițire, probleme de respirație și o tuse constantă, care nu se datorează unei răceli.

Dacă ne referim la rolul tiroidei, merită amintite unele dintre informațiile esențiale despre această micuță glandă sub formă de fluture din gâtul nostru:

Tiroida este cheia pentru metabolismul corpului nostru. Ea este o glandă endocrină importantă, localizată în gat, ce produce hormonii necesari pentru reglarea metabolismului organismului. În cazul în care tiroida nu produce suficienți hormoni, metabolismul devine mult mai lent și creșterile în greutate devin, de multe ori, semnificative.

În general, femeile sunt mai predispuse la a dezvolta probleme ale tiroidei.  Aproximativ 10 % din femei sunt într-o astfel de situație. Mai ales în lunile de după naștere, tiroida unei femei poate să nu lucreze suficient, producând mai puțini hormoni decât ar trebui. Dacă o femeie se simte deprimată sau are alte probleme de dispoziție după nașterea copilului, sau se luptă să slăbească, trebuie să știe că sunt necesare investigații la tiroidă.

Un nivel ridicat de colesterol ar putea fi legat de sănătatea tiroidei, mai exact de o tiroidă hipoactivă, deoarece corpul nostru are nevoie de hormoni tiroidieni pentru a scăpa de colesterolul în exces. De aceea, înainte de a lua statine sau a apela la diete speciale, trebuie verificată situația tiroidei.

O umflătură la nivelul gâtului nu înseamnă întotdeauna cancer tiroidian, dat fiind că doar aproximativ 5 % din nodulii tiroidieni sunt periculoși. Cei mai mulți oameni nici măcar nu știu că au un nodul tiroidian, până când medicul lor nu-l descoperă în timpul unui examen medical de rutină.

Chiar dacă pare surprinzător, mai multe tipuri de cancer tiroidian de mici dimensiuni nu sunt un pericol și nu necesită o intervenție chirurgicală imediată sau un alt tratament. În acest caz, „expectativa atentă”, este, de multe ori, alegerea potrivită.

Deci, este bine de știut că, deși cancerul tiroidian nu necesită întotdeauna tratament, el trebuie depistat cât mai precoce, pentru a avea șansa de a beneficia de cea mai potrivită abordare și, eventual, intervenție. De asemenea, este important de știut că cea mai bună supraviețuire (în jur de 90% supraviețuire pentru 10 ani) o au pacienții cu neoplasm tiroidian papilar (care este și cel mai frecvent – peste 80%).

 

Articol realizat de Mirela Mustață, Redactor E-Asistent, Specialist în comunicare și relații publice, PhD. 

Surse de documentare:

  1. Study Finds Thyroid Cancer Diagnoses Rise, But Treatment May Not Be Bestde Parminder Deo, Felix Gussone, MD și Samuel Sarmiento, MD. (www.nbcnews.com)
  2. www.cancer.org
  3. http://www.jurnaluldechirurgie.ro/jurnal/docs/jurnal108/02%20cancer%20tiroidian.pdf
  4. http://ro.thebestmedic.com/onkologiya/rak-shchitovidnoy-zhelezy.html (imagine)
  5. http://www.romaniatv.net/cancerul-de-tiroida-cine-e-predispus-sa-dezvolte-aceasta-boala_290670.html (imagine)
Share This Post