Cu încredere în viitoarele reușite profesionale și personale, întâmpinăm toamna.

editorialÎn numărul din septembrie avem ocazia să cunoaștem mai bine colectivul Secției de Hemodializă a Centrului Medical de Diagnostic, Tratament Ambulatoriu și Medicină Preventivă București, premiat la secțiunea “Echipe de îngrijiri,” Sub-secțiunea “O șansă la viață”, continuând astfel prezentarea premianților Galei din iulie a Premiilor de Excelență OAMGMAMR – București.

Revista include și o prezentare a reuniunii la nivel înalt a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite pe tema “rezistența antimicrobiană”, o temă fierbinte, nu numai la nivel național, ci și internațional. Este pentru a patra oară în istoria ONU când un subiect din domeniul sănătații își face loc pe agenda Adunării Generale a acestui for. Anterior, doar teme precum HIV, Ebola și bolile neinfecțioase au mai atras atenția liderilor mondiali. De data aceasta, pe 21 septembrie 2016, liderii globali se întâlnesc în cadrul Adunării Generale ONU pentru a se angaja să lupte împreună pentru combaterea rezistenței antimicrobiene și să convină asupra măsurilor de durată și multisectoriale în care problema poate fi abordată. Încă de acum câțiva ani, voci avizate avertizau asupra unei perspective îngrozitoare – O lume fără antibiotice eficiente. Se vorbea atunci despre „o eră post-antibiotice, în care multe infecții comune nu vor mai avea un leac și încă o dată, vor ucide fără milă” (7 aprilie 2011) – Dr. Margaret Chan, Organizația Mondială a Sănătății.

Un alt eveniment internațional al lunii septembrie scos în evidență în numărul acesta este Ziua internațională a luptei împotriva virusului rabic, sărbătorită, în fiecare an, pe 28 septembrie. Această zi comemorează moartea, acum 121 de ani, a lui Louis Pasteur, chimistul și microbiologul francez care a dezvoltat primul vaccin împotriva rabiei, așa încât Organizația Mondială a Sănătății a decis ca în fiecare an în această zi să promoveze eforturile de prevenție a îmbolnăvirilor cu rabie și progresele făcute în această privință.

Secțiunea “Educație medicală” ne prezintă o nouă posibilă abordare legată de diagnosticarea cancerului tiroidian, al cărei nivel s-a triplat în ultimele trei decenii. În cele mai multe cazuri de cancere identificate în stadii incipiente, cercetarea arată că o abordare de tip plasare într-o expectativă plină de atenție este cea mai potrivită. Totuși, această abordare pare a nu fi adecvată pentru orice situație, ci doar pentru persoanele din categoriile cu risc scăzut, care au un cancer mic sau alte modificări care apar benigne la biopsie.  În astfel de situații medicul se găsește mai degrabă în postura unui consilier de risc educat care analizează pe baza experienței datele obținute din investigații și le prezintă pacientului, acesta din urmă fiind mult mai implicat în luarea deciziei.

Secțiunea “Lumea Medicală” include un articol despre recuperarea post AVC, un proces de o importanță crucială datorită impactului lui clinic și a abilității de a reduce riscul ulterior de morbiditate medicală cauzat de imobilitate, depresie, pierderea autonomiei sau reducerea independenței funcționale. În mod optim, serviciile de recupare ar trebui furnizate de echipe medicale multidisciplinare cu pregătire în neurologie, nursing de reabilitare, psihologie, terapie ocupațională și logopedie. Echipele acestea ar trebui conduse de medici sau neurologi specializați în medicina de reabilitare. Alți profesioniști care joacă un rol esențial în procesul de recuperare sunt asistenții medicali, asistenții sociali, psihologii sau psihiatrii. Comunicarea și coordonarea între acești specialiști sunt de importanță vitală pentru maximizarea eficacității și eficienței procesului de recuperare, în caz contrar rezultatele fiind sub-optime pentru pacient.

Numărul de septembrie al revistei include și cele trei recomandări editoriale, lucrări care ne pot ajuta să dobândim cunoștințe noi sau se le împrospătăm pe cele existente.

Vă invităm să vă bucurați de lectura revistei și, ca de obieci, vă îndemnăm să ne trimiteți ideile și propunerile de articole pe adresa redacției: secretariat@oammrbuc.ro

 

Doina Carmen Mazilu, Președinte OAMGMAMR – filiala București

 

Share This Post