Ziua Mondială a Diabetului – 14 noiembrie – stă sub semnul prevenirii diabetului și educării cu privire la acesta

Tema Zilei Mondiale a Diabetului 2016 este ”ochii pentru diabetici”, activitățile și materialele concentrându-se pe promovarea importanței screening-ului pentru a asigura diagnosticarea precoce a diabetului zaharat de tip 2 și tratamentul destinat reducerii riscului de complicații grave. Acțiunea face parte dintr-o serie anuală dezvoltată la inițiativa Federației Internaționale de Diabet, cu sprijinul Organizației Mondiale a Sănătății.

În contextul acestui eveniment, două sunt mesajele pe care oricine ar fi util să le rețină: 1/ screening-ul în cazul diabetului zaharat de tip 2 este important pentru a reduce riscul de complicații și a-i modifica evoluția iar 2/ screening-ul orientat spre identificarea complicațiilor diabetului zaharat este o parte esențială a gestionării tuturor tipurilor de diabet.

Conform datelor existente, la nivel mondial, 415 milioane de adulți trăiau cu diabet în anul 2015, numărul acestora urmând să crească la aproximativ 642 milioane sau unul din zece adulți, în 2040.

diabet 

 

 

 

 

 

 

Diabet 2015 Peste  400 milioane de adulți

diabet1 

 

 

 

 

 

 

5 milioane de morți pe an

 diabet2 

 

 

 

 

 

Mai mult de 670 miliarde USD costuri ale sistemelor de sănătate

 

Tot atât de grav este și faptul că unul din doi adulți cu diabet zaharat nu este diagnosticat, mulți oameni trăind cu diabet zaharat de tip 2 pentru o perioadă lungă de timp, fără a fi conștienți de starea lor, astfel încât, până la momentul diagnosticului, complicațiile diabetului pot fi deja prezente.

 

Dată fiind proliferarea nutriției de tip fast-food și lipsa activității fizice în rândul copiilor din multe țări, diabetul zaharat de tip 2 apărut în copilărie poate deveni o problemă globală de sănătate publică, aceasta în condițiile în care adoptarea unui stil de viață mai sănătos poate duce la prevenirea sau întârzierea a până la 70% din cazurile de diabet zaharat de tip 2.

 

diabet3În ceea ce privește screeningul pentru evitarea complicațiilor, acesta este o parte importantă a managementului eficient al bolii, pentru a asigura o sănătate optimă, dacă ne gândim că mulți dintre noi putem dezvolta sau trăi cu diabet zaharat de tip 1. Astfel, diabetul zaharat poate provoca orbire, boli cardiovasculare, insuficiență renală sau amputație la nivelul membrelor inferioare. Cea mai întâlnită complicație (care apare la peste 1/3 din cei 415 de milioane de adulți din întreaga lume care trăiau cu diabet în 2015) este o anumită formă de retinopatie diabetică asociată cu probleme de vedere și chiar orbire. În mod normal, gestionarea diabetului și a complicațiilor sale este responsabilitatea asistenței medicale primare, iar printre măsuri ar trebui să fie inclus screening-ul retinopatiei diabetice.

Alături de complicațiile oculare – glaucom, cataractă, retinopatie diabetică – în cazul în care diabetul nu este controlat adecvat, pacientul poate dezvolta și:

–          complicații la nivelul membrelor inferioare – neuropatie, ulcere, și, uneori, cangrenă, care poate duce la amputarea piciorului;

–          complicații cutanate – infecții și afecțiuni ale pielii;

–          probleme cardiace – cum ar fi boala cardiacă ischemică, atunci când alimentarea cu sânge a mușchiului cardiac este diminuată;

–          hipertensiunea – frecventă la persoanele cu diabet zaharat, care poate crește riscul de boli de rinichi, probleme oculare, infarct miocardic și accident vascular cerebral;

–          sănătatea mintală – diabetul zaharat necontrolat crește riscul de depresie, anxietate și alte tulburări mintale;

–          pierderea auzului – pacienții cu diabet au un risc mai mare de a dezvolta probleme de auz;

–          afecțiuni gingivale – prevalență mult mai mare a bolilor gingiilor în rândul pacienților cu diabet;

–          gastropareză – mușchii stomacului nu mai funcționează corespunzător;

–          Sindromul hiperosmotic diabetic – nivelul de glucoză din sânge crește foarte mult. Este o condiție de urgență.

–          cetoacidoza diabetică – dacă celulele musculare sunt private de energie, organismul poate răspunde prin metabolizarea grăsimilor stocate. Acest proces formează acizi toxici cunoscuți ca cetone. Lăsată netratată, cetoacidoza diabetică poate duce la comă diabetică.

–          nefropatia – tensiunea arterială necontrolată poate duce la boli de rinichi;

–          PAD (boala arterială periferică) – dureri la nivelul picioarelor, furnicături și uneori probleme la mersul pe jos;

–          accident vascular cerebral – dacă nivelurile tensiunii arteriale, colesterolului și glucozei din sânge nu sunt controlate, riscul de accident vascular cerebral crește în mod semnificativ;

–          disfuncție erectilă;

–          infecții și probleme la vindecarea rănilor.

Dacă ne uităm la această lungă listă de complicații, devine extrem de evident faptul că prevenția și în special screeningul sunt extrem de importante.

Mai mult, pentru a preveni complicațiile, nu trebuie să uităm că a controla diabetul reprezintă, de fapt cel mai important și eficient tratament.  Cu alte cuvinte, nu trebuie să uităm că diabetul este tratabil, în general. Dacă pentru diabetul zaharat de tip 1 nu există nici un tratament cunoscut, în cazul diabetului zaharat de tip 2 unii oameni au reușit să scape de simptome fără medicație, printr-o combinație de exerciții fizice, dietă și controlul greutății corporale.

diabet4

 

 

 

 

 

 

Dieta specială îi poate ajuta pe cei care suferă de diabet de tip 2

De notat și cercetările efectuate de Clinica Mayo din Scottsdale Arizona care au arătat că operația de bypass gastric poate inversa diabetul zaharat de tip 2 într-un număr semnificativ de cazuri. Totuși, în termen de trei până la cinci ani, boala reapare la aproximativ 21% dintre ei. Motivul, cred cercetătorii respectivei clinici, este legat de istoria îndelungată a bolii (diabet zaharat de tip 2) înainte de operație. Acest lucru ar sugera că intervenția chirurgicală timpurie la populația obeză cu diabet zaharat ar putea îmbunătăți durabilitatea remisiei diabetului de tip 2.

Iată de ce, indifierent de metoda de prevenție adoptată – un stil de viață sănătos, screeningul dedicat reducerii riscului sau identificării complicațiilor, ori chiar intervenții chirurgicale „preventive”, diabetul zaharat trebuie să fie în atenția fiecăruia dintre noi permanent, nu doar în ziua dedicată acestei afecțiuni complicate.

 

Articol realizat de Mirela Mustață, Redactor E-Asistent, Specialist în comunicare și relații publice, PhD.

Surse de documentare:

http://www.medicalnewstoday.com/info/diabetes

http://www.idf.org/wdd-index/wdd2016.html

http://federatiaromanadiabet.ro/ziua-mondiala-a-diabetului/

http://www.medicalnewstoday.com/releases/247072.php

Share This Post