1 Decembrie – Ziua luptei împotriva stigmatizării persoanelor infectate cu HIV vine cu o știre îngrijorătoare

1dec2Scăderea numărului de noi infectări cu HIV la persoanelor adulte a încetat.

Un raport UNAIDS arată că aproape 1,9 milioane de adulți s-au infectat cu HIV în fiecare an, cel puțin în ultimii 5 ani, și că numărul infectărilor noi crește în anumite regiuni.

Strategia UNAIDS pentru anii 2016-2021 este un apel curajos la acțiune pentru atingerea ambițiosului obiectiv de a eradica epidemia de SIDA până în 2030. Obiectivul de parcurs este ca până în 2020 să se atingă țintele 90-90-90: 90% dintre cei care sunt infectați cu HIV sunt conștienți de condiția lor, 90% dintre cei conștienți de condiția lor sunt sub tratament, iar 90 % dintre cei care sunt sub tratament au o “încărcătură virală” scăzută.

Încărcătura virală este cantitatea de HIV din sângele cuiva infectat cu HIV. Când încărcătura virală este scăzută, probabilitatea cuiva de a transmite HIV este mult redusă. Ca urmare, scăderea încărcăturii virale este un obiectiv de sănătate al persoanelor infectate. Atingerea acestei etape nu înseamnă că persoana respectivă este sănătoasă, căci virusul este încă prezent în organismul lor, ci că el este ținut sub control și nu mai este capabil să se multiplice și să le distrugă  sistemul imunitar, ceea ce le permite celor infectați să aibă o durată de viață aproape normală.

1decEste trist de știut că sunt 22 de milioane de persoane la nivel mondial care sunt infectate cu HIV, dar care încă nu pot accesa tratamentul necesar. Statisticele arată clar că eforturile de prevenire a infectării cu HIV trebuie revigorate, dacă dorim să rămânem în grafic pentru atingerea obiectivului de eradicare a epidemiei SIDA până în 2030. În plus, acest lucru e mult mai greu de obținut, dacă persoanele infectate sunt marginalizate și stigmatizate, chiar și când acestea ar putea avea acces la diagnosticare și tratament, deoarece ele se vor feri de un eventual control medical sau de a fi descoperite luând un tratament.

A fi diagnosticat astăzi cu HIV înseamnă cu totul altceva decât însemna acum 20 sau 30 de ani. Infectarea cu HIV nu mai este o condamnare la moarte. Și totuși, a trăi cu HIV este încă extrem de dificil din cauza atitudinii stigmatizante a celor din jur.

Ca urmare, tema sub care este marcată anul acesta Ziua Internațională de Luptă împotriva SIDA este legată de sensibilizarea opiniei publice față de stigmatizarea pe nedrept a acestor persoane și față de toate consecințele ei negative, atât pentru cei infectați, cât și pentru comunitate.

1dec3“Problemele pe care mi le crează ceilalți îmi fac atât de dificilă viața încât singura opțiune confortabilă pe care o am este să-mi iau medicamentele, să rămân șomer și să-mi aleg cu mare atenție prietenii…” declara recent o persoană infectată cu HIV.

Noi, ceilalți, suntem chemați ca măcar de 1 decembrie, atunci când avem ocazia să privim funda roșie, simbolul luptei anti HIV/SIDA, să conștientizăm modul în care îi tratăm și judecăm deseori pe cei infectați și să ne asumăm nevoia schimbării atitudinilor și comportamentelor noastre față de aceștia.

 

Articol realizat de Mirela Mustață, Redactor E-Asistent, Specialist în comunicare și relații publice, PhD.

Surse de documentare:

http://www.cnlas.ro/images/doc/30062016_eng.pdf

https://www.worldaidsday.org/the-red-ribbon

https://www.worldaidsday.org/campaign/hiv-not-retro

http://www.unaids.org/en/resources/documents/2016/WAD2016_handsupforHIVprevention

 

Share This Post