Dacă un asistent medical știe cum să facă promovarea sănătății, bolnavii vor înțelege cum trebuie să acționeze ca să poată urma corect sfaturile medicului și să trăiască cât mai bine, bucurându-se de o bună calitate a vieții

editorialOAMGMAMR, Centrul de Excelență în Medicină și Farmacie „Raisa Pacalo”din Republica Moldova, Centrul de Educație Medicală Continuă a Personalului Medical și Farmaceutic cu Studii Medii din Republica Moldova și Faculty Health Education and Life Sciences din cadrul Birmingham City University din Marea Britanie au dezvoltat un proiect care a permis schimbul de cunoștințe cu privire la practicile de formare în domeniul promovării sănătății în cele trei țări. El a pus bazele revizuirii modelelor de predare și mai ales de evaluare a rezultatelor învățării la nivelul instituțiilor de formare de bază și continuă din România și Republica Moldova.

Tocmai de aceea am dorit să vă prezentăm în acest numar și opinia participanților la această colaborare multinațională care a arătat că asistenții medicali și moașele se află în prima linie de profesioniști în sănătate care au un rol definit în promovarea sănătății la nivel individual, de grup și în comunitate. Tocmai pentru a îndeplini acest rol extrem de complex, ei formează o comunitate de practică unde toți învață permanent, unii de la ceilalți. În completarea acestui subiect, secțiunea ”Istorie” ne vorbește despre evoluția teoriei și practicii referitoare la educația pentru sănătate și promovarea sănătății și despre legătura cu profesia de asistent medical.

În rubrica ”Evenimente” luna aceasta marcăm Ziua Mondială a Cancerului. Ea are loc, în fiecare an, pe 4 februarie și-și propune ca scop să unească populația lumii în lupta împotriva cancerului. Face aceasta pentru a împiedica cât mai multe dintre milioanele de decese anuale, cele care pot fi prevenite prin creșterea gradului de conștientizare și educare cu privire la boală, antrenând guvernele și indivizii din întreaga lume să ia măsuri.

Secțiunea “Educație medicală” vine cu o pledoarie despre importanța screening-ului pentru sindromul de apnee obstructivă în somn. Un studiu deosebit de important pentru cercetarea apneei în somn publicat în 2000 a arătat că apneea obstructivă în somn este un factor independent pentru apariția hipertensiunii, iar reducerea numărului și a duratei întreruperilor de respirație din timpul somnului nocturn a dus la îmbunătățirea nivelului tensiunii arteriale, chiar și în cazul acelor persoane cu hipertensiune rezistentă. De asemenea, studii recente arată și o corelație între apneea obstructivă în somn și atacurile vascular cerebrale, precum și rezistența la insulină și dezvoltarea diabetului, care se adaugă pe lista pericolelor, în plus de disfuncțiile cognitive, hipersomnolența și oboseala cronică.

În cadrul secțiunii “Lumea Medicală”, revista aduce două noutăți așteptate de specialiști în anul 2017. Prima temă se referă la folosirea microbiomului uman pentru prevenirea, diagnosticarea și tratarea bolilor, iar cea de-a doua vorbește despre imuno-terapia celulară, o alternativă din ce în ce mai viabilă pentru tratarea cancerului.

Numărul de februarie al revistei mai include și câteva recomandări editoriale – Ortopedie și traumatologie pentru asistenți medicali; Physician Assistant: A Guide to Clinical Practice – Un ghid de practică clinică și Imunologie și imunopatologie, lucrări care ne pot ajuta să dobândim cunoștințe noi sau să le împrospătăm pe cele existente.

 

Doina Carmen Mazilu, Președinte OAMGMAMR – filiala București

Share This Post