Imuno-terapia celulară, o alternativă din ce în ce mai viabilă pentru tratarea cancerului

Până acum, paradigma de tratament a diverselor tipuri de cancer al sângelui se baza pe transplantul de măduvă osoasă, în cazul pacienților a căror boală nu răspundea la alte forme de tratament. Transplantul de măduvă e o procedură ce implică o spitalizare îndelungată, are un risc de mortalitate de cel puțin 20% și chiar și pentru cei care îi supraviețuiesc, șansele de vindecare sunt relativ limitate.

UntitledAcum, imuno-terapia celulară este considerată deja o reală rază de speranță pentru pacienții cu leucemie și limfom non-Hodgkin. Această abordare terapeutică implică folosirea anumitor părți ale sistemului imunitar al pacientului pentru eliminarea celulelor canceroase, ceea ce poate fi făcut în două moduri principale: 1. stimularea sistemului imunitar să fie mai activ sau mai inteligent în atacarea celulelor tumorale. 2. îmbogățirea acestui sistem cu componente ajutătoare precum proteinele imunitare produse artificial, care să-l facă mai eficace.

În ultimul deceniu, imuno-terapia a cunoscut o dezvoltare fără precedent, devenind, încet dar sigur, o parte importantă a schemelor de tratament pentru mai multe forme de cancer, în special cele de sânge. În prezent, noi forme de imuno-terapie sunt în cercetare și testare și se așteaptă ca acestea să impacteze semnificativ modul în care tratăm cancerul în viitor.

Una dintre aceste noi forme de imuno-terapie este cea bazată pe celulele T, care sunt extrase și reprogramate genetic pentru a găsi și distruge celulele tumorale. Pentru reprogramarea genetică a celulelor T, specialiștii folosesc o tehnică de modificare genetică care are la bază un vector lentivirus derivat din virusul HIV. Acest vector poartă o proteină similară anticorpilor, numită receptor-antigen himeric (RAC), care este poziționată pe suprafața celulelor T și e programată să se lege de proteinele CD19. Celulele T astfel modificate sunt introduse apoi în corpul pacienților și încep să acționeze omorând celulele care au proteina CD19, categorie care include, printre altele, celulele tumorale ale leucemiei acute limfoblastice. Toate celulele care nu au în expresia lor proteina CD19 sunt ignorate de celulele T modificate, proces ce limitează efectele secundare pronunțate pe care terapiile tradiționale le au de obicei.

În plus de atacarea țintită, mai eficace și puternică, a celulelor tumorale, celulele T modificate după procedura descrisă mai sus contribuie și la stimularea sistemului imunitar al pacientului prin multiplicarea celulelor T ne-modificate, ceea ce duce la crearea unei armate imunitare din ce în ce mai puternice.

Rezultatele de până acum ale imuno-terapiei aduc mari speranțe pacienților cu cancer. De exemplu, unele studii care au țintit leucemia acută limfoblastică au arătat rate de remisie de 90%. Specialiștii estimează că acest tratament revoluționar va fi prezentat Administrației Americane a Medicamentului (FDA) în 2017 pentru aprobarea folosirii pe scară mai largă în tratamentul leucemiei acute limfoblastice, ceea ce ar putea fi începutul folosirii și pentru tratarea altor cancere de sânge și a limfomului. Din ce în ce mai mulți specialiști cred că într-o zi, nu foarte îndepărtată, imuno-terapia va înlocui chimio-terapia, cu tot cu pleiada ei de efecte adverse, în tratarea cancerului.

 

Articol realizat de Mirela Mustață, Redactor E-Asistent, Specialist în comunicare și relații publice, PhD.

Surse de documentare:

www.cancer.org/treatment/treatments-and-side-effects/treatment-types/immunotherapy/what-is-immunotherapy.html

www.cancer.org/cancer/acute-lymphocytic-leukemia/treating/targeted-therapy

www.pennmedicine.org/news/news-releases/2012/december/leukemia-patients-remain-in-remission

http://www.cellbiomedgroup.com/technology/about-immmune-cell-therapy

Share This Post