Sănătatea femeilor, copiilor și adolescenților – O prioritate globală pentru anii 2016-2030

Diferențele biologice și de gen au un impact semnificativ asupra stării de sănătate. Deoarece în multe societăți femeile sunt dezavantajate de discriminarea înrădăcinată în factori socio-culturali, sănătatea acestora și a fetelor este în prim-planul agendei Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). În acest context, Strategia globală pentru sănătatea femeilor, copiilor și adolescenților pentru perioada 2016-2030 a fost unul dintre subiectele principale discutate în cadrul celei de-a 140-a sesiuni a Comitetului Executiv OMS, desfășurată la Geneva, în perioada 23 ianuarie -1 februarie 2017.

san3

 

 

 

 

 


san2

 

 

 

 

san1

 

 

 

 

După 20 de ani de la semnarea Declarației și Platformei de Acțiune de la Bejing din 1995, femeile se confruntă încă cu foarte multe probleme de sănătate. De aceea, comunitatea internațională trebuie să-și reînnoiască apelul la acțiune. Foarte multe femei nu pot încă beneficia de oportunitatea de a fi educate, de a se întreține și de a obține serviciile de sănătate de care au nevoie, când au nevoie de ele.

Rata mortalității asociată femeilor și copiilor este încă prea ridicată – 289 000 de decese ale mamelor în timpul nașterii sau 2.7 milioane de morți în rândul nou-născuților, la nivel global. Majoritatea acestor decese ar fi putut fi prevenite. Tocmai de aceea, OMS face eforturi sistematice pentru a întări sistemele naționale de sănătate și a se asigura că țările au resurse financiare solide în acest domeniu și personal medical suficient ca număr, bine pregătit și bine motivat.san4

În acest context, actualizarea și reafirmarea angajamentului față de Strategia globală pentru sănătatea femeilor, copiilor și adolescenților pentru perioada 2016-2030 reprezintă începutul unui nou capitol în promovarea sănătății publice la nivel mondial, prin catalizarea dezvoltării de politici publice, alocării de resurse financiare și implementării acțiunilor menite să îmbunătățească starea de sănătate a femeilor și fetelor, indiferent de cine sunt și oriunde trăiesc.

Cele 3 obiective fundamentale ale Strategiei sunt:

1. Supraviețuirea – eliminarea deceselor ce pot fi prevenite;

2. Bunăstarea – asigurarea stării de sănătate și de bine general;

3. Transformarea – Extinderea contextelor favorabile.

Varianta actualizată a strategiei globale este mult mai cuprinzătoare, ambițioasă și axată pe egalitatea de șanse decât cea precedentă. Este universală, cuprinzându-i pe toți, inclusiv pe cei marginalizați și greu accesibili, pentru toate situațiile, inclusiv cele de criză, și se aplică și problemelor transnaționale.

Un plus al acestei strategii este și accentul pus pe demonstrarea sustenabilității, inclusiv financiare, a unor intervenții de sănătate publică precum:

  1. Asigurarea de metode moderne de contracepție și a unei îngrijiri de calitate pentru femeile gravide și nou-născuți. Beneficiile unei asemenea intervenții ar fi semnificative. Astfel, comparativ cu anul 2014, s-ar înregistra următoarele efecte – sarcinile nedorite ar scădea cu 70%; avorturile ar scădea cu 67%; morțile la naștere ar scădea cu 67%; mortalitatea infantilă, cu 77%, în timp ce transmiterea HIV de la mamă la nou-născut ar fi aproape eliminată. Rata de rentabilitate a investiției este estimată la 120 USD pentru fiecare dolar cheltuit.
  1. Îngrijirile de calitate la naștere aduc un triplu beneficiu: salvând mamele, s-ar evita ca 113 000 de morți materne pe an, salvând nou nascuții, s-ar evita anual circa 1,3 milioane de decese neo-natale și, nu în ultimul rând, s-ar preveni nașterea de feți morți (circa 530 000 de morți pe an).
  1. Imunizarea – aceasta este una dintre cele mai rentabile intervenții de sănătate publică. 10 vaccinuri, care ar costa circa 40 de miliarde USD, timp de 10 ani, au potențialul de a evita circa 24-26 de milioane de morți viitoare.
  1. Alăptarea și hrănirea adecvată a nou-născuților – promovarea și sprijinirea alăptării în primii doi ani din viața nou-născutului ar putea elimina circa 12% dintre morți, în cazul copiilor sub 5 ani și ar putea preveni  sub-nutriția. În cazul Africii si Asiei, se estimează că eliminarea sub-nutriției ar duce la creșterea produsului intern brut cu 11%.

Strategia Globală pentru sănătatea femeilor, copiilor și adolescenților își propune să transforme societățile astfel încât drepturile acestora de a atinge cele mai înalte standarde de sănătate și bunăstare să fie respectate, indiferent unde trăiesc. Eficient aplicată, aceasta va aduce beneficii sociale, demografice și economice enorme la nivel mondial.

Articol realizat de Mirela Mustață, Redactor E-Asistent, Specialist în comunicare și relații publice, PhD.

Surse de documentare:

http://www.who.int/life-course/partners/global-strategy/global-strategy-2016-2030/en/

http://globalstrategy.everywomaneverychild.org/

http://www.who.int/life-course/news/commentaries/2015-intl-womens-day/en/

 

Share This Post