Luna martie stă sub semnul importanței educației medicale

editorialMarcată de câteva evenimente importante – 3 martie 2017 – Ziua Mondială a Auzului, 8 martie 2017 – Ziua Internațională a Femeii și 24 martie 2017 – Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei, am ales să dedicăm acest numărimportanței educației medicale și a unei relații de strânsă colaborare dintre personalul medical și populație, pentru prevenirea îmbolnăvirilor și consolidarea valorii sociale acordate sănătății, la nivel de societate.

Cu prilejul zilei de 3 martie – în sprijinul Zilei Mondiale a Auzului – punem în lumină acțiunile pe care le pot întreprinde factorii de decizie pentru a diminua impactul socio-economic al deficiențelor de auz, sprijinind zona de prevenire și screening pentru depistare precoce, până la reabilitare cu ajutorul protezelor auditive sau a folosirii limbajului mimico-gestual, pentru o cât mai completă integrare în societate a celor care au o astfel de nevoie.

În luna în care sărbătorim Ziua Femeii (implicit și Ziua Mamei), vă propunem să le cunoaștem (în cadrul secțiunii – Interviu) pe unele dintre profesionistele care asistă, îngrijesc, ghidează și încurajează viitoarele mămici. Ele lucrează laSpitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie Prof. Dr. Panait Sârbu și predau, în regim de voluntariat, “Cursuri interactive pentru părinți” în cadrul proiectului numit ȘCOALA MAMEI.

Tot ca un tribut adus Zilei Internaționale a femeii, vă propunem să citiți, în secțiunea Istorie, o poveste a profesiei de moașă. Se poate spune că, dacă examinăm atitudinile societății față de naștere, ne putem da seama care erau principalele valori în familie și societate în fiecare periodă istorică.

În cadrul articolului dedicat Zilei mondiale de luptă împotriva tuberculozei lansăm o dezbatere despre rolul parteneriatului dintre personalul medical, pacient și societate în rezolvarea problemelor complexe legate de TB. Fiind și o problemă socială, tuberculoza nu implică doar medicul și pacientul, ci și comunitatea în care acesta trăiește. Atât timp cât autoritățile publice locale, primăriile și consiliile locale, școala și biserica, firmele și ONG-urile de la nivelul comunităților, toți cei care pot ajuta nu se alătură eforturilor de eliminare a acestei boli, se pot câștiga doar bătălii parțiale. De exemplu, autoritățile pot crea rețele de lucrători comunitari (asistenți medicali comunitari și mediatori sanitari romi) care să administreze tratamentul sub directă observare pacienților cu tuberculoză, să identifice tipuri de ajutoare sociale de care să beneficieze toți pacienții din comunitate, adaptate pentru nevoile fiecăruia și să colaboreze cu medicii de familie din localitate. Foarte important este ca medicina primară să deruleze sesiuni de informare în comunitate cu participarea medicilor specialiști (pneumologi), prin care nu doar să se promoveze prevenția și tratamentul, dar și să se combată stigmatizarea, discriminarea, marginalizarea și să se caute căi de a depăși barierele de acces la îngrijire, cu participarea comunității. Doar așa putem progresa pe acest drum.

Cum v-am obișnuit până acum, revista vă aduce și de data aceasta noutăți din Lumea medicală prin articolele – Noutăți în screening-ul pentru cancerul de col uterin – trusa de auto- testare pentru HPVșiSănătatea femeilor, copiilor și adolescenților – O prioritate globală pentru anii 2016-2030.

De mare interes este și articolulUcigași de top ai femeilor din Europa și SUA – bolile de inimă și accidentele vasculare cerebrale, propus luna aceasta pentru secțiunea Educație Medicală. Din acest articol aflăm că toate femeile se confruntă cu amenințarea bolilor de inimă. Însă, devenind conștiente de simptome și riscuri și având o dietă sănătoasă, combinată cu un program adecvat de exerciții fizice, ne putem proteja sănătatea. Provocarea este reprezentată de faptul că unele simptome ale bolilor de inimă la femei pot fi diferite de cele ale bărbaților. Astfel, deși cel mai frecvent simptom al atacurilor de cord la femei este un anumit tip de durere, presiune sau disconfort în piept, acesta nu este întotdeauna simptomul cel mai sever sau important, femeile putând avea un atac de cord fără dureri în piept.

Nu lipsesc nici cărțile lunii martie (Nursingul pacientului critic, Educație pentru sănătate și prim ajutor și Geriatrie si geropatologie pentru asistenti medicali), treirecomandări pentru o lectură utilă.

Sperăm să vă bucurați și de acest număr extrem de bogat în evenimente speciale și informații de ultimă oră din lumea medicală. De asemenea, vă așteptăm să ne împărtășiți ideile, sugestiile și, de ce nu, să alegeți să publicați articolele dumneavoastră în revista care vă aparține.

 

Doina Carmen Mazilu, Președinte OAMGMAMR – filiala București

Share This Post