Lumea medicală – Biopsii lichide pentru depistarea tumorilor

biopsieSpecialiștii se așteaptă ca anul 2017 să marcheze începerea folosirii pe scară mai largă a testelor cunoscute sub numele de “biopsii lichide”.

Ele descoperă existența unei tumori prin identificarea fragmentelor de ADN pe care aceasta le eliberează în sânge și care sunt, de obicei, de peste 100 de ori mai prezente aici decât celulele tumorale.

Aceste fragmente de ADN pe care tumorile le lasă în sânge pot fi folosite pentru screening-ul neinvaziv, în cazul cancerelor aflate în stadii timpurii, pentru monitorizarea răspunsului organismului la tratament, în cazul cancerelor depistate deja și pentru înțelegerea cauzelor pentru care anumite cancere sunt rezistente la terapie.

Pentru majoritatea tumorilor, o biopsie pe bază de țesut aduce destule provocări, fiind costisitoare, dureroasă sau chiar potențial riscantă pentru pacient.

Deși aceste biopsii lichide sunt încă în proces de validare, câteva companii lucrează deja la dezvoltarea unor truse de testare pe care plănuiesc să le lanseze pe piață în 2017.

Apariția biopsiilor lichide pare a fi un moment de răscruce în diagnosticarea cu mai mare precizie și mai rapidă a cancerului, apariția testului salutat deja drept revoluționar de mulți specialiști fiind accelerată de inițiativa “Cancer Moonshot” (“Salt spre luna”) lansată de Guvernul Federal al SUA în ianuarie 2016.

Programul Cancer Moonshoot 2020 este derulat de o largă coaliție formată din cercetători din mediul universitar medical, oncologi sau importante firme farmaceutice ori din domeniul biotehnologiei și urmărește să găsească un remediu pentru cancer până în 2020.

 

Articol realizat de Mirela Mustață, Redactor E-Asistent, Specialist în comunicare și relații publice, PhD.

Surse de documentare:

https://consultqd.clevelandclinic.org/2016/10/top-10-medical-innovations-2017-revealed/

http://www.cancermoonshot2020.org/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4356857/

 

Share This Post