Aprilie, o lună marcată de importante evenimente de sănătate publică

editorialÎn numele echipei OAMGMAMR – Filiala București, vă doresc ca Sfintele Sărbători Pascale să vă aducă reînnoirea iubirii față de aproapele nostru și spiritul dăruirii.

Luna aprilie e marcată și de alte evenimente importante, de data aceasta din domeniul sănătății publice, care stau sub semnul grijii și iubirii față de noi înșine și de cei din jurul nostru. În prim plan se află Ziua Mondială a Sănătății, pe care o sărbătorim în fiecare an, pe 7 aprilie, dar și Săptămâna Mondială a Imunizării, din perioada 24-30 aprilie.

OAMGMAMR Filiala București a marcat printr-un eveniment propriu Ziua Mondială a Sănătății, organizând, în parteneriat cu Spitalul Clinic de Psihiatrie “Prof. Dr. Al. Obregia”, conferința “Să vorbim despre depresie”.  Puteți găsi în acest număr o prezentare pe larg a evenimentului desfășurat pe 7 aprilie la Spitalul Clinic de Psihiatrie “Prof. Dr. Al. Obregia”. Articolul cuprinde și o trecere în revistă a lucrărilor științifice incluse în programul conferinței. Acestea au suscitat interesul participanților, mulțumită abordărilor diverse și aspectelor de mare actualitate acoperite, dar și modului dinamic în care au fost prezentate de către autorii lor, specialiști în domeniu.

Depresia, tema de anul acesta a Zilei Mondiale a Sănătății, este reflectată pe larg în numărul de aprilie al revistei. Articolul despre istoria depresiei în diversele perioade istorice ne arată că aceasta a fost întotdeauna o problemă de sănătate a umanității. În același timp, articolul dedicat Zilei Mondiale a Sănătății ne arată amploarea acestei boli în prezent și cum îi putem ajuta pe cei din jurul nostru care sunt afectați de această condiție medicală.

Tot la secțiunea Eveniment regăsim și un articol despre Săptămâna Mondială a Imunizării – 24-30 Aprilie 2017. Pentru campania organizată anul acesta, OMS și partenerii săi urmăresc să sublinieze importanța imunizării și locul prioritar pe care aceasta trebuie să-l ocupe pe agenda globală de sănătate publică, arătând rolul acesteia în dezvoltarea sustenabilă și siguranța medicală la nivel mondial. Imunizarea de rutină este o piatră de temelie a unui sistem performant de medicină primară. Ea îi dă fiecărui copil șansa unei vieți sănătoase, încă din primele luni.

Secțiunea Educația Medicală ne prezintă un articol despre diabet și sarcină, o problemă serioasă care primește din ce în ce mai multă atenție, pe măsură ce multe țări înregistrează o creștere dramatică a numărului de cazuri de diabet, deseori nediagnosticate, iar riscurile pe care această boală le aduce pentru mamă și făt sunt, din păcate, semnificative.

La rubrica Lumea Medicală aflăm despre două inovații tehnologice care se așteaptă să fie folosite pe scară mai largă, începând cu anul 2017 – biopsiile lichide pentru depistarea tumorilor și stenturile bioabsorbabile.

Din numărul de aprilie nu lipsesc nici recomandările editoriale – lucrările alese pentru acest număr sunt „Biofizica și imagistica medicală pentru asistenți medicali”, de Hary Hărlăuanu, (Editura ALL, 2017), „Esențialul în Medicina de Familie”, de Prof. Dr. Adrian Restian, Prof. Dr. Dumitru Matei, Editura Amaltea, 2016 și „Farmacologie pentru moașe și asistenți medicali”, de Oana Andreia Coman, Editura Medicală, 2015.

Ne dorim să vă bucurați și de numărul de aprilie, o lună marcată de importante evenimente de sănătate publică pe care le-am reflectat în conținutul revistei. Ca întotdeauna, vă așteptăm să ne împărtășiți ideile, sugestiile și să alegeți să publicați articolele dumneavoastră în revista care vă aparține.

 

Doina Carmen Mazilu, Președinte OAMGMAMR – filiala București

Share This Post