Ediția 2017 a Conferinței OAMGMAMR București

confÎngrijiri medicale centrate pe pacient, asistentele medicale și moașele – profesioniștii care pot face diferența este tema celei de-a VIII-a ediții a Conferinței Științifice cu participare internațională a OAMGMAMR, filiala București.

Organizat în perioada 11-12 mai 2017, evenimentul a marcat celebrarea zilelor internaționale ale moașelor (5 mai) și asistenților medicali (12 mai) și a oferit un cadru de dezbatere celor 550 de profesioniști prezenți la lucrări, pe două direcții de maximă actualitate – îngrijiri centrate pe pacient și siguranța pacientului.

Tema a fost reflectată și susținută printr-o serie de lucrări care au prezentat eforturile pe care profesioniștii afiliați Ordinului din București le fac pe zona de cercetare și dezvoltare a practicilor eficiente și a modelelor standardizate de îngrijire care asigură creșterea calității acestora.

conf1Din programul conferinței s-au desprins prezentări precum Managementul riscului în îngrijirea pacientului(lucrare realizată deDobre Claudia Elena, Asistent medical generalist licențiat, Burlac Getuța, Asistent medical generalist, Rață Virginia, Asistent medical generalist și Tenița Ionela, Asistent medical generalist licențiat de laSpitalul Universitar de Urgență București) sau Îngrijirea nursing axată pe pacient: procedura „Time Out” (lucrare propusă de Dunca Daniela, Asistent medical generalist, Spitalul Euroclinic Regina Maria).

Prima a avut la bază o cercetare bibliografică a literaturii de specialitate, inclusiv a normelor legislative naționale și internaționale, precum și o cercetare observațională transversală de prevalență aplicată la pacienții admiși în secția Neurologie 1 a Spitalului Universitar de Urgență București, în perioada ianuarie-februarie 2017. Pacienții au fost evaluați pentru riscul de apariție a escarelor, utilizând Scala Waterlow, într-un interval de maxim 6 ore de la internare. Ca urmare a aplicării instrumentului de evaluare a riscului au fost inițiate măsuri de prevenire și tratare a escarelor, în scopul limitării evoluției nefavorabile a acestora, precum și pentru prevenirea apariției complicațiilor, cercetarea demonstrând că utilizarea unui instrument de evaluare a riscului reprezintă un aspect important în îngrijirea pacienților, în scopul creșterii satisfacției și siguranței acestora.

Cea de-a doua lucrare a introdus conceptul „Surgical Time Out”, ajuns în atenția Spitalului Euroclinic Regina Maria odată cu implementarea procedurilor și protocoalelor impuse de acreditarea Joint Commission International (JCI). Este un model promovat și recomandat de Organizația Mondială a Sănătății și reprezintă recapitularea și validarea finală a corectitudinii identității pacientului, a regiunii anatomice și a procedurii chirurgicale planificate, în sala de operație, înainte de inițierea intervenției planificate. Fiecare membru al echipei care participă la operație se prezintă, iar asistenta de sală prezintă pacientul, operația și locul anatomic. Aceste elemente sunt grupate într-o Listă de verificare ce se anexează la Foaia de observație clinică generală a pacientului. Rezultatele obținute se reflectă în indicatorii de performanță înregistrați în perioada de aplicare a procedurii. Această procedură poate fi standardizată la nivelul tuturor unităților spitalicești, având ca obiective creșterea siguranței pacientului internat, a pacientului ce urmează să fie supus unei intervenții chirurgicale și îndeplinirea unui important deziderat – evitarea anumitor erori prin validarea triadei „pacient corect, procedură corectă, regiune anatomică corectă”.

Alte teme deosebit de interesante realizate și prezentate de colegele noastre asistente medicale sau moașe în cadrul conferinței se referă la: Evaluarea pacientului critic (Gabriel Mocioiu, Asistent medical pediatrie, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii ”M.S. Curie”), Stigma asociată aparținătorilor persoanelor cu demență și percepția acestora asupra nevoilor de servicii de îngrijire (lucrare realizată deGagiu Corina, Spitalul Clinic de Psihiatrie “Prof. Dr. Al. Obregia”, Sfetcu Raluca și Dobre Cristiana, Universitatea Spiru Haret, Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, Moglan Maria și Tudose Cătălina, Societatea Română Alzheimer și Spitalul Clinic de Psihiatrie “Prof. Dr. Al. Obregia”), Atitudinea asistentului medical în relația cu pacientul, la fel de importantă ca și competențele (Luminița Burghelea Toma și Corina Cristescu, West Eye Hospital), LetITFlow – sistem de distribuție activă a fluxurilor de lucru dedicate personalului medical (o echipă a Spitalului Universitar de Urgență București formată din Dr. Athena Ribigan, Medic specialist neurolog, Getuța Burlac, Asistent medical generalist, Virginia Rață, Asistent medical generalist, Florina Antochi, Medic primar neurolog), De la litotomie la ureteroscopia flexibilă robotică – o provocare pentru asistentul medical (Elena Gorgonețu, Asistent medical generalist, Spitalul Sanador), Reabilitarea în accidente vasculare cerebrale – principii, strategii, intervenții (Ileana Ciobanu, Cristina Anca Ciucu, Mirela Eugenia Boian, asistente medicale balneofizioterapie și Gina Adriana Comănescu, Asistent medical generalist licențiat, SUU Elias), Rolul și impactul asistentului medical și al moașei în furnizarea serviciilor medicale (Anghelușa Lupu, Asistent medical generalist licențiat, SUU Elias), Scurt incurs în istoria nursingului (Sergiu Teodorescu, Asistent medical generalist licențiat, Aurelia Preda, Asistent medical generalist, Spitalul Clinic de Urgență ”Sf. Pantelimon”), Portret: asistentul medical în serviciul persoanelor cu adicții (Onuțu Angela Daniela, Penitenciar Spital București Rahova),  Studiul unor indicatori ai dezvoltării fizice și a factorilor care influențează starea de sănătate la adolescenți (Nicolăescu Tania, Asistent medical igienă și sănătate publică, Gîtlej Elena, Asistent medical generalist, ASSMB, Medicină Școlară, București), Comparație între tipurile de protocoale de stimulare ovariană în cadrul procedurilor de fertilizare in vitro (Stan Daniela, moașă,  Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sârbu”), Mituri în sarcină, alăptare și îngrijirea nou născutului (Bălășoiu Anca, Moașă,  Maternitatea Bucur, București).

conf2Dimensiunea internațională a conferinței a fost asigurată printr-o prezentare intitulată Conceptul de risc al pacientului. Instrumente de evaluare de Prof. Joy Notter de la Faculty of Health, Education and Life Sciences, Birmingham City University.

Cu o parte dintre autori am discutat, după conferință, pentru a înțelege mai bine cum și-au ales tema sau cum se raportează la subiectele prezentate, iar concluziile acestor interviuri le puteți găsi în secțiunea interviu, incluse în câteva numere succesive ale revistei.

 

Mirela Mustață, Redactor E-Asistent

Share This Post