Ziua Internațională a Moașelor – 5 mai 2017

ziuaasisConsiderate a fi cele care au cea mai mare grijă de nou-născuți și de mame, înainte, în timpul și după naștere, moașele sunt cele care pot face diferența dintre viață și moarte pentru aceștia.

Conform UNFPA (Fondul ONU pentru Populație), care acționează la nivel global, regional și național pentru a întări efectele activității desfășurate de moașele de pretutindeni, pentru a susține eforturile de pregătire a acestora și pentru a oferi sprijin material unor instituții în care ele activează, numărul acestor profesioniști la nivel mondial este insuficient.

Dacă ne uităm la un raport al UNFPA din 2014 ce analizează situația din domeniu (Raportul asupra situației moașelor la nivel mondial), vedem că acesta a identificat un dezechilibru major de personal medical la nivel mondial – dintre cei 3,5 milioane de lucrători medicali de care ar mai fi nevoie în lume, 350 000 sunt moașe. Iar acest deficit de moașe pune sub semnul întrebării viața sau amenință sănătatea a milioane de femei și nou-născuți.

Ziua de 5 mai este recunoscută la nivel internațional drept reper al muncii moașelor de pretutindeni, o celebrare a miracolului vieții, o reverență în fața contribuției lor la realizarea acelui set de lucruri esențiale, dar și mărunte, care aduc bună-starea mamelor și bebelușilor.

La nivel global, mai mult de 1 milion de bebeluși mor în prima zi a vieții, încă 1,3 milioane de prunci mor la naștere, iar majoritatea celor 303 000 de decese materne apar în timpul nașterii. Așadar, nașterea este momentul în care riscul de deces este cel mai mare, atât pentru bebeluși, cât și pentru mame. De amintit și că aproape toate aceste decese apar în țările cu venituri mici și mijlocii. Majoritatea acestor decese ar putea fi evitate, însă accesul la o acoperire medicală universală și de calitate rămâne o provocare în multe locuri din lume, tocmai în locurile în care moașele ar putea oferi soluția, ar putea face diferența dintre viață și moarte.

Tema Zilei Internaționale a Moașelor de anul acesta ”Moașe, mame și familii: parteneri pentru viață!” vorbește exact despre faptul că moașele pot ajuta cel mai bine în condițiile în care există un parteneriat real între ele, femeile însărcinate și familiile acestora. Iar eforturile și acțiunile care încurajează acest parteneriat sunt cele care duc la o naștere care provoacă acel moment special de bucurie, atât pentru familie, cât și pentru profesioniștii care o protejează.

Share This Post