11 iulie, Ziua Mondială a Populaţiei

populatiePe 11 iulie 1987, Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) l-a desemnat pe Matej Gaspar, născut în Zagreb, Croaţia, drept locuitorul care a dus populaţia lumii la borna de 5 miliarde.

Doi ani mai târziu, ONU a recomandat ca pe ziua de 11 iulie să se celebreze Ziua Mondială a Populației, din dorinţa de a atrage atenţia opiniei publice asupra problematicii asociate şi pentru a încuraja dezvoltarea cooperării internaţionale pentru rezolvarea acesteia.

Una dintre problemele majore este discrepanţa semnificativă, de peste 20 de ani, dintre durata medie de viaţă din ţările dezvoltate (77 de ani) şi cele subdezvoltate (55 ani).

O altă temă, mai puţin cunoscută, pe care ONU doreşte să o promoveze este faptul că o treime din rata de creştere a populaţiei la nivel mondial este dată de sarcinile accidentale sau nedorite, cel mai frecvent provocate de lipsa unui nivel minim de educaţie, planificare familială sau servicii de îngrijiri de sănătate.

Tocmai de aceea sloganul sub care se celebrează anul acesta Ziua Mondială a Populaţiei este “Să investim în adolescente!”, o misiune critică pentru toate naţiunile, dar în special cele sub-dezvoltate şi în curs de dezvoltare.

Astfel, statisticile ne arată că, în momentul de faţă, există la nivel mondial mai mult de 700 de milioane de femei care s-au căsătorit înainte de vârsta de 18 ani (15 milioane, doar în 2015).

În acelaşi timp, aproape un sfert dintre tinerele cu vârsta de 15-24 de ani din ţările în curs de dezvoltare nu au terminat şcoala generală. Lipsa accesului la educaţie şi la servicii de îngrijiri de sănătate sau planificare familială face ca un număr îngrijorător dintre aceste tinere să aibă sarcini nedorite sau care le pun viaţa în pericol.

Unul dintre obiectivele Zilei Mondiale a Populaţiei de anul acesta este şi creşterea conştientizării opiniei publice asupra importanţei accesului femeilor de oriunde în lume la planificare familială voluntară şi mobilizarea tuturor celor care pot să ajute pentru punerea la dispoziţie a fondurilor necesare.

Planificarea familială voluntară este un drept fundamental al femeilor, de importanţă capitală pentru promovarea egalităţii dintre sexe şi pentru reducerea sărăciei, două puncte cheie de pe agenda obiectivelor de dezvoltare durabilă ale mileniului.

 

Articol realizat de Mirela Mustață, Redactor Executiv E-Asistent

Surse de documentare:

http://www.express.co.uk/life-style/top10facts/688046/Top-10-facts-World-Population-Day

http://www.huffingtonpost.com/norm-schriever/25-facts-for-the-united-n_b_10694424.html

https://www.theguardian.com/environment/2011/oct/31/world-at-5-billion

http://www.un.org/en/events/populationday/

http://earthhealing4animals.com/author/earthwpadmin/

Share This Post