Editorial de august

editorialPentru ca ecourile Galei Premiilor de Excelenţă organizată de OAMGMAMR – Filiala Bucureşti anul acesta să nu se stingă prea curând, dedicăm luna august unui tandem de premianți ai celei de a cincea ediţii – o echipă și o asistentă medicală de la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru copii M. S. Curie.

Apoi, vă propunem o călătorie în trecutul, prezentul şi viitorul medicinei primare prin intermediul a două articole deosebit de instructive şi interesante – File de istorie şi geografie în medicina de familie şi Direcţii de dezvoltare a medicinei primare, ultimul în cadrul secţiunii Lumea Medicală.

Noile tehnologii, evoluțiile în zona de formare și sprijinul la nivel de sistem de sănătate din multe țări ar putea reprezenta oportunități de dezvoltare a disciplinei și, în consecință, a sănătății populației. Medicina de familie ar trebui să ajungă să demonstreze că la întrebarea: „care este modelul de sănătate care poate servi cel mai bine nevoilor societății?” – cel mai adecvat răspuns este ”cel bazat pe îngrijiri în comunitate”.

Sub egida rubricii Educaţia Medicală vă aducem un subiect deosebit de incitant – neuroticismul şi efectele lui pozitive nebănuite. Potrivit datelor unui studiu longitudinal care a cuprins peste 500.000 de persoane din Marea Britanie, un nivel mai ridicat al neuroticismului poate reduce riscul de deces.Studiul a fost publicat în revista Psychological Science a Asociației pentru Științe Psihologice. El a arătat că un aspect caracteristic neuroticismului – legat de îngrijorare și sentimentele de vulnerabilitate – a fost asociat cu o mortalitate mai scăzută, indiferent de sănătatea persoanei respective.

Și fiindcă în august lumea medicală internaţională marchează Săptămâna Mondială a Alăptatului (1-7 august), articolul dedicat vă prezintă cum putem contribui, fiecare dintre noi, la crearea condiţiilor pentru ca acest proces să se desfăşoare cât mai natural şi pe scară cât mai largă, cu nenumărate beneficii pentru copiii noştri şi întreaga societate.

Nu în ultimul rând, revista vă prezintă apariţiile editoriale pe care le recomandăm luna aceasta – Oxford Handbook of clinical specialities – Tenth Edition (Ghidul Oxford al specialităţilor clinice – a 10a ediţie) de Andrei Baldwin, Actualităţi în tratamentul hepatitelor virale B şi C de Costin Cernescu si Bacteriologie generală şi specială de Maria Bălăşoiu, Adriana Turculeanu şi Carmen Avramescu.

Dragi colegi, pe lângă o vară frumoasă, ne dorim să vă bucurați și de acest număr bogat în experiențe. Nu uitați și că vă așteptăm să ne împărtășiți ideile, sugestiile și să alegeți să publicați articolele dumneavoastră în revista care vă aparține.

 

Doina Carmen Mazilu, Președinte OAMGMAMR – filiala București

Share This Post