Glaucomul – speranţe noi pentru găsirea unui remediu

Deocamdată nu a fost descoperit cum poate fi vindecat glaucomul, însă există tratamente care pot ajuta la încetinirea evoluţiei bolii, dacă aceasta este depistată la timp.

Glaucomul este un termen umbrelă pentru un număr de boli asociate deteriorării nervului optic, mănunchiul de fibre nervoase care leagă retina (ţesutul sensibil la lumină care captuşeşte fundul ochiului) de creier. Deteriorarea acestui nerv produce întreruperi ale transmiterii semnalelor vizuale către creier şi, astfel, pierderea vederii sau orbirea.

Deteriorarea nervului optic poate fi produsă de acumularea de tensiune oculară. Totuşi, glaucomul poate apărea şi în absenţa tensiunii oculare. Această formă a bolii este numită glaucom cu tensiune normală.

Oricine poate dezvolta glaucom, însă anumite grupuri sunt mai predispuse, precum cei cu vârsta de peste 60 de ani sau cei cu istoric familial de glaucom.

 glaucom
Nerv optic sănătos                                 Nerv optic în ochi cu glaucom

Oftalmologii s-au întrebat mereu care este mecanismul specific prin care nervul optic este afectat.  O posibilă pistă pentru o înţelegere mai bună a glaucomului, publicată în 2012 în revista Ophtalmology a Academiei Americane de Oftalmologie, este legată de scăderea riscului de glaucom la pacienţii sub tratament cu statine, pentru combaterea colesterolului.

Studiul condus de Dr Stein, bazat pe o analiză întinsă pe durata a 8 ani a datelor multor pacienţi americani cu vârsta peste 60 de ani cărora li se administrau statine, a arătat că acestea pot proteja nervul optic, mai ales înainte de apariţia glaucomului sau în stadiile de început ale bolii.  Unul dintre mecanismele prin care apar aceste efecte pozitive pare a fi reducerea tensiunii oculare, prin îmbunătăţirea circulaţiei sângelui şi fluidului ocular. În acelaşi timp, Dr. Stein a precizat că este nevoie de studii viitoare pentru confirmarea ipotezei şi a extinderii aplicabilităţii ei şi în cazul pacienţilor care nu suferă de hiperlipidemie sau care au alte caracteristici.

Un studiu publicat acum câteva luni în revista Scientific Reports aduce lumea medicală şi mai aproape de găsirea unui răspuns la această întrebare, precum şi de o nouă strategie de prevenţie şi tratament al bolii.

Echipa de cercetători de la Macquarie University din Australia a identificat o proteină, numită neuroserpină, care joacă un rol important în sănătatea retinei şi care este inactivată în cazurile de glaucom.  Ei au analizat celule retinale de la subiecţi umani, cu şi fără glaucom, şi de la şoareci de laborator cu glaucom. Analiza a arătat că, în cazul subiecţilor cu glaucom, neuroserpina este inactivată de stresul oxidativ (dezechilibrul dintre producţia de molecule de oxigen reactiv care poate afecta structurile celulare şi capacitatea organismului de a contrabalansa acest efect negativ). Inactivarea neuroserpinei duce, la rândul ei, la imposibilitatea inhibării activităţii plasminei, o enzimă care atacă gradual ţesutul ocular, cauzând deteriorarea prezentă în glaucom.

Echipa de cercetători îşi propune ca pe viitor să investigheze dacă antioxidanţii, molecule care combat stresul oxidativ, pot fi un mecanism eficace de tratament pentru glaucom, ceea ce ar aduce speranţe noi pentru descoperirea unui remediu.

 

Articol realizat de Mirela Mustață, Redactor Executiv E-Asistent

Surse de documentare:

  1. https://www.medicalnewstoday.com/articles/319588.php
  2. https://www.sciencedaily.com/releases/2012/10/121001102429.htm?utm_medium=cpc&utm_campaign=ScienceDaily_TMD_1&utm_source=TMD
  3. https://nei.nih.gov/health/glaucoma/glaucoma_facts
  4. www.nature.com/scientificreports
Share This Post