Predispoziţia genetică la colesterol ridicat ne poate proteja de diabet?

diabetDacă aveţi hipercolesterolemie familială (HF), copiii dumneavoastră vor avea o probabilitate de 50% de a dezvolta şi ei HF.

O mică parte din populaţie, de obicei 1-2%, poate suferi de hipercolesterolemie familială, din cauza unei mutaţii genetice ce îi predispune la această condiţie, deoarece celulele organismului lor au un consum scăzut de colesterol.

Un studiu desfăşurat de o echipă de cercetători de la Centrul Medical Academic din Olanda, ale cărui rezultate au fost publicate recent în revista Asociaţiei Medicale Americane, a urmărit să stabilească dacă există o legătură dintre această predispoziţie genetică şi probabilitatea de a face diabet zaharat.

Studiul a inclus circa 60 000 de rude de gradul 1 (părinţi, fraţi sau copii) ale unor persoane cu hipercolesterolemie familială, pentru a se determina dacă şi ei au această condiţie medicală.

Acestor rude de gradul 1 li s-a testat şi colesterolul din sânge. S-a considerat că suferă de hipercolesterolemie familială, dacă li s-au depistat la testarea ADN-ului mutaţii ştiute că duc la această condiţie.

Deoarece în cazul hipercolesterolemiei familiale, celule organismului, inclusiv cele din pancreas care produc insulină, au un consum scăzut de colesterol, cercetătorii au dorit să valideze ipoteza conform căreia aceştia au un risc scăzut pentru diabetul zaharat.

Astfel, aceştia le-au cerut subiecţilor să indice într-un chestionar dacă suferă de diabet zaharat, iar apoi au studiat diferenţa în prevalenţa acestuia la rudele de gradul 1 din aceeaşi familie, comparativ la cei care aveau hipercolesterolemie familială, faţă de cei neafectaţi de această condiţie.

Rezultatele analizei finale (ajustate pentru factori precum vârsta, indicele de masa corporală, nivelul colesterolului bun, nivelul trigliceridelor, folosirea de statine, fumatul, bolile cardiovasculare) au arătat că prevalenţa diabetului zaharat la cei cu hipercolesterolemie familială a fost mai joasă (situându-se la nivelul de 1.44%) faţă de rudele neafectate de hipercolesterolemie (3.26%).

Acest studiu nu demonstrează concludent, totuşi, că hipercolesterolemia este cauza prevalenţei mai mici a diabetului zaharat, a unui risc mai mic de a dezvolta această boală.

De aceea, este nevoie de mai multe studii de validare a acestei ipoteze şi a mecanismului care ar duce de la cauză la efect, bănuit de cercetătorii olandezi a fi consumul scăzut de colesterol al celulelor pancreatice producătoare de insulină.

Validarea acestei ipoteze ar aduce noi speranţe pentru reducerea riscului de diabet zaharat, un inamic al sănătăţii publice la nivel global.

 

Articol realizat de Mirela Mustață, Redactor Executiv E-Asistent

 

Surse de documentare:

https://www.nhs.uk/news/diabetes/genetic-high-cholesterol-may-help-protect-against-type-2-diabetes/

https://www.nhs.uk/news/diabetes/

https://www.agerpres.ro/sanatate/2016/04/04/predispozitiile-genetice-la-colesterol-foarte-ridicat-sunt-rare-studiu–15-23-35

https://thefhfoundation.org/about-fh/what-is-fh

Share This Post