Ziua mondială de luptă împotriva diabetului

diabet2România o celebrează, pe 14 noiembrie, în fiecare an, alături de alte peste 170 de ţări.

Este un eveniment marcat de ONU, începând cu anul 2006. Importanța lui a fost intuită, încă din 1991, ca răspuns la îngrijorările crescânde care se manifestau încă de pe atunci faţă de ameninţarea pe care diabetul o reprezintă pentru sănătatea publică.

Iar îngrijorările din anii 1990 s-au dovedit a fi fundamentate. Diabetul este acum o ameninţare globală la adresa sănătăţii publice, el afectând circa 400 milioane de oameni în lume, din care foarte mulţi sunt nediagnosticaţi (aproximativ 180 milioane).

Situaţia este gravă şi în România. Conform unui studiu naţional privind prevalenţa diabetului (PREDATORR), ale cărui rezultate au fost publicate în 2014, ne situăm pe locuri fruntaşe în Europa, cu aproape 12% prevalenţă, aproape 2 milioane de persoane (cu o rată similară a diagnosticării ca la nivel internaţional).

Tema de anul acesta a Zilei Mondiale de luptă împotriva diabetului este “Femeile şi diabetul – dreptul nostru la un viitor sănătos.”

De ce sunt femeile în centrul atenţiei anul acesta? În primul rând, pentru că ele reprezintă mai mult de jumătate dintre persoanele afectate (circa 52% la nivel global), această categorie înregistrând mai mult de 2 milioane de decese anual din cauza diabetului. Şi mai alarmant, două din 5 femei cu diabet (aproximativ 60 de milioane la nivel global) sunt în perioada reproductivă,

Femeile cu diabet ar trebui să aibă acces la servicii de planificare familială pre-concepere, pentru a se reduce riscurile din timpul sarcinii. Femeile cu diabet de tip 1 prezintă un risc crescut de pierdere a sarcinii sau de naştere a unui copil cu malformaţii (se estimează că una din șapte naşteri este afectată de diabet gestaţional).

Şi, la fel de important, femeile se află în prim planul campaniei de luptă anti-diabet de anul acesta deoarece ele au o influenţă covârşitoare asupra sănătăţii pe termen lung a copiilor lor şi, de ce nu, a celorlalţi membri ai familiei, prin promovarea unei nutriţii adecvate şi a unui stil de viaţă sănătos. În contextul în care până la 70% dintre cazurile de diabet de tip 2 pot fi prevenite prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos, iar 70% dintre morţile premature ale adulţilor sunt cauzate, în principal, de comportamente începute în adolescenţă, rolul cheie al mamelor în prevenirea îmbolnăvirii este cu atât mai evident.

Strategiile de prevenţie a diabetului de tip 2 trebuie să înceapă cu sănătatea mamei și o nutriţie sănătoasă a copilului mic, mai ales prin alăptare. Este important ca un copil aflat în faza de creştere să primească suficiente calorii şi nutrienţi, pentru susţinerea proceselor de creştere şi dezvoltare, prevenindu-se totuşi creşterile excesive în greutate, care pot crea condiţiile pentru apariţia diabetului de tip 2 sau a altor probleme de sănătate.

Câteva dintre modalităţile practice în care se poate realiza acest deziderat sunt: 1. încurajarea copiilor să mănânce alimente sărace în grăsimi şi bogate în nutrienţi – cereale integrale, fructe, legume, proteine slabe; 2. limitarea consumului de alimente şi băuturi bogate în zahăr; 3. încurajarea activităţii fizice şi limitarea comportamentelor sedentare precum jocurile pe calculator sau privitul la TV.

În acelaşi timp, mamele trebuie încurajate să se adreseze cât de repede unui medic sau nutriţionist, în caz că greutatea copilului este peste limitele normale, ceea ce este un factor principal de risc pentru diabetul de tip 2. Împreună cu medicul sau nutriţionistul, mama poate hotărî care este greutatea ideală pentru copil şi cum poate fi ea atinsă.

În concluzie, femeile pot fi agenţi cheie pentru adoptarea unui stil de viaţă sănătos și pentru îmbunătăţirea sănătăţii şi stării de bine a generaţiilor viitoare.

 

Articol realizat de Mirela Mustață, Redactor Executiv E-Asistent

 

Surse de documentare:

https://www.idf.org/our-activities/world-diabetes-day.html

http://www.who.int/life-course/news/events/2017-world-diabetes-day/en/

http://fadr.ro/diabetul-in-romania/

https://www.edumedical.ro/statistici-ingrijoratoare-privind-numarul-bolnavilor-de-diabet-din-romania/

http://www.dspbr.ro/comunicate/Analiza%20de%20situatie%20%20%202015.pdf

http://kidshealth.org/en/parents/prevention.html#

https://medicalxpress.com/news/2017-09-diabetes-reversible-condition.html#nRlv

Share This Post