ZIUA MONDIALĂ DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA HIV/SIDA 2017

1decFiecare dintre noi contează (Everybody counts)”

Marcată anual la 1 decembrie, Ziua mondială de luptă împotriva HIV/SIDA este o oportunitate pentru populația globului de a fi solidară în lupta împotriva HIV, de a-i comemora pe cei care au murit din această cauză și de a oferi sprijin persoanelor care suferă de această afecțiune.

Pe de altă parte, această zi evidențiază succesul eforturilor mondiale de combatere a HIV / SIDA, precum și importanța susținerii continue a acestora. Mai mult, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CCPB) raportează că eforturile globale au făcut ca 19,5 milioane de persoane să fie beneficiare ale terapiei antiretrovirale pentru infecția cu HIV, în anul 2016. Deși sunt progrese, HIV / SIDA continuă să reprezinte o problemă semnificativă de sănătate publică la nivel global. Potrivit CCPB, în anul 2016, aproximativ 36,7 milioane de persoane din întreaga lume trăiau cu HIV, aproximativ 1 milion de persoane au murit din cauza bolilor legate de SIDA, iar 1,8 milioane de persoane au fost recent infectate cu HIV.

Potrivit declarației Directorului-General al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, ”Chiar de la începutul epidemiei, răspunsul la HIV a fost centrat pe drepturile omului, pe conceptul de echitate și pe abordarea comunităților, chiar fundamentele pe care a fost construită acoperirea universală în sănătate. Pe măsură ce epidemia HIV a evoluat, de-a lungul anilor, ea a afectat predominant comunitățile și persoanele cele mai vulnerabile și marginalizate….Răspunsul HIV a jucat un rol esențial în transformarea sănătății publice. Astăzi, 21 de milioane de persoane primesc terapie antiretrovirală care le permite să trăiască vieți pline și productive. În fiecare zi, mai puțini oameni se infectează cu HIV și tot mai puțini oameni mor. Dar aceste succese ascund numeroasele disparități și provocări care încă persistă….Principiul ”toată lumea contează” se aplică doar dacă realizăm o acoperire universală a sănătății, dacă eliminăm SIDA și hepatita virală ca amenințări la adresa sănătății publice. Serviciile de sănătate ar trebui adaptate pentru a atinge și satisface nevoile populațiilor cele mai expuse riscului și cele mai afectate. Aceasta include implementarea unei politici de „toleranță zero” la stigmatizare și discriminare în toate serviciile de sănătate și angajarea pe deplin a comunităților ca parteneri egali și esențiali în oferirea unui răspuns. De asemenea, înseamnă că accesibilitatea și calitatea serviciilor trebuie să fie ridicate, persoanele afectate sunt îngrijite corespunzător, iar activitățile de prevenire și tratament dau cele mai bune rezultate”.

 

Surse de documentare:

http://www.who.int/mediacentre/news/statements/2017/world-aids-day/en/

https://aidsinfo.nih.gov/understanding-hiv-aids/hiv-aids-awareness-days/173/world-aids-day

https://www.agerpres.ro/flux-documentare/2017/12/01/ziua-mondiala-de-lupta-impotriva-hiv-sida-03-40-22

Share This Post