Ziua mondială a luptei împotriva tuberculozei – 24 martie

eveniment24martieSituaţia actuală este îngrijorătoare – o mare parte dintre cazurile de tuberculoză rămân nedepistate, aderenţa la tratament este deficitară, în cazul multor pacienţi, iar rezistenţa la medicamentaţie (MDRT) este în creştere.

Tuberculoza rămâne, deci, o ameninţare majoră la adresa sănătăţii publice.

Specialiştii trag un semnal de alarmă – progresul în controlul bolii nu este suficient de rapid pentru ca obiectivele strategiei mondiale de eradicare a tuberculozei să poată fi atinse conform angajamentelor actuale.

Astfel,, incidenţa TB scade acum la circa 2% pe an, iar aproximativ 1, 5 milioane sau 16% dintre pacienţii de TB mor din cauze legate de această boală (din acest punct de vedere, TB-ul este pe locul nouă în lume). Până în 2020, aceşti indicatori trebuie să se îmbunătăţească până la 4-5% pe an şi până la 10% ca rată de deces printre pacienţii TB, pentru a se putea atinge obiectivele propuse pentru anul 2020 în cadrul Strategiei de eradicare a TB.

Pentru a accelera progresul în atingerea acestor obiective, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a dezvoltat un cadru de monitorizare cu 14 indicatori asociaţi cu incidenţa TB-ului ( subnutriţia, cauza a circa 20% dintre cazurile apărute în 2016, protecţia socială, accesul la serviciile medicale de bază, prevalenţa HIV – circa 10% dintre cazurile din 2016, fumatul – circa 8% şi diabetul – 8%), indicatori ai căror îmbunătăţire va duce şi la accelerarea progresului în eradicarea TB.

eveniment24martie1În acest context, OMS, alături de USAID, promovează partneriatul public-privat pentru mobilizarea resurselor necesare, în toate zonele societăţii, pentru accelerarea atingerii ţintelor stabilite pentru cei 14 indicatori care influenţează major incidenţa TB. Aceste parteneriate pentru prevenţia şi acordarea de îngrijiri în cazul pacienţilor TB au potenţialul de a aduce o implicare holistică şi sistematică a tuturor furnizorilor de servicii medicale legate de controlul TB, implicare care promovează utilizarea Standardelor internaţionale de îngrijiri în TB. Obiectivul primordial este identificarea persoanelor cu simptome TB, cât de repede posibil, indiferent de veriga sistemului medical în care acestea apar şi stabilirea mecanismelor pentru diagnosticare rapidă şi precisă, precum şi administrarea unui tratament eficace.

Tocmai pentru a mobiliza resurse la toate nivelurile şi în toate zonele societăţii, tema de anul acesta a zilei mondiale a luptei împotriva TB, celebrată pe 24 martie, este “Căutăm lideri pentru o lume fără TB!”.

OMS accentuează nevoia ca angajamentul politic pentru alocarea resurselor umane şi financiare necesare să crească şi ca întreaga societate să se implice în eradicarea TB. Cu alte cuvinte, toţi putem fi lideri în acest efort în care putem reuşi doar împreună!

 

Mirela Mustață, Redactor Executiv E-Asistent

Surse de documentare:

http://www.who.int/campaigns/tb-day/2018/en/

http://www.who.int/tb/publications/2017/PPMActionPlanGuide/en/

http://www.who.int/tb/publications/global_report/en/

Share This Post