1 martie – Ziua non-discriminării

eveniment1martiePe 1 martie, în lume se marchează Ziua non-discriminării, o zi instituită de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), începând cu anul 2014. Iniţiativa declarării acestei zile a aparţinut UNAIDS, programul ONU dedicat eradicării HIV-SIDA, care lansase campania “zero discriminare împotriva pacienţilor HIV-SIDA”,  în decembrie 2013.

Stigmatizarea şi discriminarea acestor pacienţi sunt încă destul de întâlnite, din păcate. Astfel, în 35% dintre ţările unde se colectează date despre acest fenomen, peste 50% dintre respondenţi menţionează că au atitudini discriminatorii faţă de oamenii care trăiesc cu virusul HIV. Relaţia dintre stigmatizare şi discriminare şi virusul HIV este una complexă. Oamenii care trăiesc cu HIV sunt deseori stigmatizaţi şi discriminaţi, iar stigmatizarea şi discriminarea îi pot face pe cei din grupurile marginalizate să fie şi mai izolaţi şi, deci, şi mai expuşi riscului de a dobândi HIV-SIDA. Persoanele provenite din grupuri vulnerabile, precum persoanele în vârstă, şomerii, minorităţile etnice şi sexuale prezintă, în general, un risc mai mare de a fi discriminaţi.

Discriminarea continuă să submineze eforturile autorităţilor naţionale şi ale organizaţiilor internaţionale precum Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi ONU de a îmbunătăţi accesul universal la servicii medicale de sănătate.

În același timp, adoptarea unei abordări bazate pe respectarea deplină a drepturilor omului pentru toţi pacienții este în interesul public.

Mai mult, stigmatizarea împiedică accesul celor în cauză la serviciile de testare şi tratament, ceea ce, în cazul bolilor transmisibile, duce inevitabil la creşterea numărului de persoane afectate.

Pentru bolile netransmisibile, nedepistarea la timp şi lipsa administrării unui tratament duce, pe termen lung, la costuri mai mari în societate. Astfel, eliminarea barierelor de accesare la timp a serviciilor medicale este esenţială pentru îmbunătăţirea sănătăţii publice.

Tocmai de aceea, în martie 2016, UNAIDS şi Alianţa globală pentru forţa de muncă din sănătate a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii au lansat Agenda pentru non-discriminare în îngrijirile de sănătate. Aceasta promovează o lume în care fiecare persoană, oriunde s-ar afla, poate primi îngrijirile de sănătate de care are nevoie, fără discriminare.

 

Mirela Mustață, Redactor Executiv E-Asistent

Surse de documentare:

http://www.who.int/life-course/news/events/zero-discrimination-day/en/

https://www.avert.org/professionals/hiv-social-issues/stigma-discrimination

https://leadership.ng/2018/03/08/hiv-aids-legal-protection-against-discrimination-essential-for-effective-response-naca-dg/

sursa foto: https://leadership.ng/2018/03/08/hiv-aids-legal-protection-against-discrimination-essential-for-effective-response-naca-dg

Share This Post