31 mai – Ziua Internațională fără tutun

tutunTutunul îi ucide pe aproape jumătate dintre fumători, 6 milioane pe an, iar  bolile cardiovasculare sunt unul dintre mecanismele principale ale acestei legături fatale.

Tutunul este a doua cauză pentru apariţia bolilor cardiovasculare, după hipertensiunea arterială.

În ciuda acestor date ştiinţifice despre efectele negative ale tutunului asupra sănătăţii inimii şi a existenţei unor soluţii de a reduce riscul de apariţiei a bolilor cardiovasculare şi a decesului, conştientizarea în rândul publicului larg că tutunul este una dintre cauzele principale ale bolilor cardiovasculare e relativ scăzută.

Tocmai de aceea, tema de anul acesta a zilei internaţionale fără tutun este “Tutunul şi bolile de inimă – Tutunul frânge inimi”.

Unul dintre obiectivele organizatorilor acestei campanii de la nivel mondial este promovarea acţiunilor şi măsurilor pe care guvernele şi publicul le pot lua pentru a reduce riscurile pe care tutunul le aduce pentru sănătatea inimii.

Ziua Internaţională fără tutun din 2018 este celebrată într-o perioadă în care se desfăşoară un număr de iniţiative globale care urmăresc să stopeze epidemia fumatului şi impactul acesteia asupra sănătăţii publice, în particular moartea şi suferinţa a milioane de oameni din jurul lumii.

Câteva dintre aceste iniţiative globale sunt sprijinite în mod direct de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii, precum Inimi globale şi RESOLVE, care urmăresc să scadă numărul de decese în urma bolilor cardiovasculare şi să îmbunătăţească îngrijirile oferite acestora.

 

Mirela Mustață, Redactor Executiv E-Asistent

Adaptare după:

http://www.who.int/topics/tobacco/en/

Sursa foto: http://www.who.int/campaigns/no-tobacco-day/2018/en/

Share This Post