O forţă pentru progres, o voce deschizătoare de drumuri

amÎn fiecare an, pe 12 mai, când se aniversează ziua de naştere a lui Florence Nightingale, se celebrează Ziua Internaţională a Asistenţilor Medicali, în majoritatea ţărilor din jurul lumii.

Este un moment deosebit de important pentru lumea medicală, deoarece asistenţii medicali şi moaşele, sărbătorite şi ele în luna mai, sunt aproape jumătate dintre profesioniştii din sistemul medical în majoritatea ţărilor din lume, după cum estimează Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

De asemenea, după cum OMS a subliniat încă din 2011, asistenţii medicali aduc o contribuţie crucială la întărirea sistemelor de sănătate, îmbunătăţirea accesului la serviciile integrate de sănătate pentru oamenii pe care îi servesc şi, astfel, şi la atingerea obiectivelor de dezvoltare sustenabilă.

Asistenţii medicali furnizează servicii importante la toate nivelurile sistemului de sănătate şi promovează starea de sănătate a populaţiei, îmbunătăţesc serviciile de îngrijire ale pacienţilor şi rezultatele acestora, jucând un rol esenţial în educaţia pentru sănătate, prevenţie, tratament şi îngrijiri.

Ei sunt, adeseori, primii şi câteodată singurii profesionişti din sănătate la care au acces pacienţii, astfel încât calitatea evaluării lor iniţiale, a îngrijirilor şi tratamentului oferite de ei sunt vitale.

am1

Ei sunt, de asemenea, parte din comunitatea locală, împărtăşindu-i cultura, punctele forte şi vulnerabilităţile – şi pot modela şi furniza intervenţii personalizate, care răspund nevoilor specifice ale pacienţilor, familiilor şi comunităţilor.

Tema sub care se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Asistenţillor Medicali în 2018 este “O voce deschizătoare de drumuri: Dreptul la sănătate este un drept fundamental”.

O societate în care există acces universal la serviciile de sănătate cere asistenţi medicali care sunt bine pregătiţi şi motivaţi, care sunt recompensaţi corespunzător cu munca lor de importanţă majoră în societate.

Cu această ocazie, este important să subliniăm eforturile constante din partea OMS de a include asistenţii medicali şi moaşele în dezvoltarea şi planificarea programelor de resurse umane.

Numai aşa se poate progresa în rezolvarea crizei forţei de muncă din sistemele de sănătate, asigurându-se că probleme ca remunerarea, retenţia, condiţiile de muncă, pregătirea mai bună a corpului asistenţilor medicali şi creşterea lor în carieră vor fi adresate corespunzător

 

Mirela Mustață, Redactor Executiv E-Asistent

Adaptare după:

http://www.who.int/life-course/news/events/intl-nurses-day-2018/en/

http://www.who.int/hrh/news/2018/int-nurses-day-2018-voice-to-lead/en/

SIXTY-FOURTH WORLD HEALTH ASSEMBLY WHA64.7 – Agenda item 13.4 24 May 2011 – Strengthening nursing and midwifery

Sursa foto: https://orangemarmaladebooks.com/2017/03/14/can-we-do-it-yes-we-can-books-for-womens-history-month/florence-nightingale-2/

Share This Post