5 mai – Ziua Internațională a Moașei

moasaÎn fiecare an, de 5 mai, International Confederation of Midwives (ICM) – Confederaţia Internaţională a Moaşelor – doreşte ca lumea să devină mai conştientă de rolul important pe care moaşele îl joacă pentru sănătatea femeii, nou născuţilor şi familiei, în general.

ICM îşi propune să ajute la întărirea organizaţiilor de profil din lume şi să contribuie la evoluţia profesiei de moaşă la nivel global, prin promovarea moaşelor independente drept îngrijitorii cei mai potriviţi pentru femeile însărcinate şi în cazul naşterilor normale.

Ziua Internaţională a Moaşei este o oportunitate şi pentru moaşele individuale de a se gândi la celelalte moaşe şi a se solidariza cu ele, de a îşi face noi contacte în cadrul şi în afara profesiei şi de a-şi lărgi cunoştinţele asupra contribuţiei pe care practicantele aceste profesii le aduc pentru sănătatea populaţiei lumii.

moasa1

Tema de anul acesta – “Moaşele deschid drumul, cu îngrijiri de calitate” – promovează prima dintre cele 3 direcţii strategice ale ICM – Calitate, Reputaţie, Leadership, după cum sunt prinse acestea în Strategia 2017-2020.  Această tema subliniază rolul vital pe care moaşele îl au în asigurarea unei perioade de graviditate şi unei naşteri sigure pentru mame şi nou născuţi.

Aceştia au dreptul la îngrijiri de calitate care să le aducă o experienţă generală pozitivă, caracterizată de respect şi demnitate, o comunicare clară sau o strategie personalizată de management al durerii.  Iar cercetările de până acum arată că moaşele educate şi calificate după standardele internaţionale pot oferi aproape 90% dintre serviciile de genul celor enumerate mai sus, servicii importante de care au nevoie mamele şi nou născuţii.

De asemenea, femeile care au primit şi îngrijirile adiţionale oferite de moaşe, conform recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), au raportat o scădere cu 24% a numărului de naşteri premature şi cu 16% a riscului de a-şi pierde nou născutul şi o satisfacţie mai bună cu întreaga experienţă legată de graviditate şi naştere.

ICM face deci apel către autorităţile medicale să faciliteze formarea moaşelor conform standardelor internaţionale şi să îmbunătăţească accessul femeilor gravide la acest corp de profesioniste dedicate şi bine pregătite, iniţiativă sprijinită şi de OMS.

 

Mirela Mustață, Redactor Executiv E-Asistent

Adaptare dupa:

http://internationalmidwives.org/

http://www.oammrbuc.ro/

http://www.who.int/maternal_child_adolescent/news_events/events/international-day-midwife-2018/en/

Sursa foto: http://internationalmidwives.org/events/idotm/

 

Share This Post