14 iunie, ziua mondială a donatorului de sânge – „Fii acolo pentru cineva. Donează sânge. Împărtăşeşte viaţă.”

donaresange

Transfuzia de sânge şi produse din sânge contribuie la salvarea a milioane de vieţi în fiecare an, ale unor pacienţi cu condiţii cronice, ale unor pacienţi supuşi intervenţiilor chirurgicale sau unor proceduri medicale complexe, ale mamelor şi nou născuţilor aflaţi în nevoie.

În fiecare an, pe 14 iunie, se celebrează, la nivel internaţional, ziua mondială a donatorilor de sânge.

Evenimentul îşi propune, în primul rând, să le mulţumească donatorilor voluntari pentru darul vieţii pe care îl fac semenilor lor, dar şi să crească gradul de conştientizare asupra importanţei vitale a donărilor de sânge.

România are probleme grave în privinţa disponibilităţii sângelui pentru sistemul medical, în condiţiile în care doar 1.5%-2% din populaţie donează (media zonei europene a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii variază între 6 şi 67.6 la 1000 de locuitori, cu Danemarca raportând cel mai înalt nivel al donării de sânge, aproape 10%).

Situaţia din ţara noastră, care s-a acutizat în ultimii ani, poate fi atribuită, în principal, lipsei educaţiei din şcoli pe tema valorilor solidarităţii sociale şi altruismului, dar şi lipsei unei infrastructuri adecvate de colectare – avem un număr mic de centre de transfuzii sanguine (de exemplu, în Bucureşti există un singur centru), cu personal puţin şi buget redus, ceea ce face colectarea mobilă, printre altele, dificil de realizat.

Problema numărului extrem de redus de donatori poate deveni şi mai gravă, începând cu anul 2020, când România e chemată să aplice cerinţele UE de a nu mai remunera donările de sânge.

Ziua de 14 iunie trebuie să fie prilejul perfect de a trage un semnal de alarmă pentru a încuraja opinia publică să treacă acest subiect pe agenda prioritară a autorităţilor.

 

Mirela Mustață, Redactor executiv eAsistent

 

Traducere şi adaptare după:

http://www.who.int/

https://www.agerpres.ro/sanatate/2018/06/14/ziua-mondiala-a-donatorului-de-sange-marcata-in-parcul-regele-mihai-i–126857

http://www.euro.who.int/en/health-topics/Health-systems/blood-safety/data-and-statistics

 

Share This Post