Hepatitele virale – cum putem câştiga lupta?

hepatita1Hepatita virală, o cauză majoră a bolilor cronice de ficat, a cirozei şi carcinoamelor hepato-celulare, a devenit o provocare de sănătate publică la nivel internaţional, comparabilă cu alte boli transmisibile importante precum HIV-SIDA, tuberculoza şi malaria. Deşi incidenţa noilor cazuri de infectări a scăzut în multe ţări europene, modelele de prognoză sugerează că morbiditatea şi mortalitatea vor continua să crească, în condiţiile în care rata deceselor cauzate de hepatită o depăşeşte deja pe cea dată de HIV-SIDA şi tuberculoză luate împreună.

Situaţia din România este, de asemenea, deosebit de serioasă. Cele mai multe statistici, inclusiv cea a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, ne plasează pe primul loc din Europa în privinţa numărului total de cazuri de hepatită C (în acelaşi timp, cu un număr foarte mare şi de cazuri de hepatită B) și avem una dintre cele mai mici rate de diagnosticare şi tratament.

În ciuda poverii semnificative pe care o aduce comunităţilor din jurul lumii, hepatita a fost mai degrabă ignorată, până recent, ca pericol la adresa sănătăţii publice şi dezvoltării sociale.

Tocmai de aceea, întrebarea „cum putem elimina această importantă problemă de sănătate publică, ce trebuie să facem în această luptă?” este de şi mai mare gravitate şi actualitate.

Este nevoie de noi tratamente? De campanii naţionale de informare şi educare? De schimbări în organizarea sistemelor naţionale de sănătate?

Pentru a răspunde acestor întrebări şi a îndruma autorităţile naţionale din domeniu, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a publicat, în iunie 2016, o strategie globală privind hepatita virală ce vizează eliminarea ei ca problemă de sănătate publică, până în anul 2030.

Strategia OMS stabileşte ţinte globale de reducere a infecţiilor cronice cu 90% şi a mortalităţii cu 65% până în 2030. Atingerea acestor ţinte va cere extinderea semnificativă a intervenţiilor principale, inclusiv:

  • vaccinarea în copilărie contra hepatitei B
  • vaccinarea la naştere sau alte măsuri de prevenire a transmiterii de la mamă la copil
  • sisteme îmbunătăţite de asigurare a siguranţei sângelui pentru transfuzii şi a produselor de sânge
  • siguranţa injecţiilor
  • intervenţii ce urmăresc prevenirea transmiterii printre persoanele care-şi injectează droguri
  • extinderea testării, împreună cu o mai bună legătură cu administrarea unui tratament (OMS subliniază că principalele provocări țin de lipsa accesului la testare și tratament).

Tocmai pentru a încuraja extinderea vaccinării şi a testării pentru hepatita virală, Strategia promovează educarea populaţiei.

Avem vaccinuri eficace şi sigure şi, totuşi, numărul celor care se vaccinează este insuficient. Mai este important de ştiut că administrarea seriei complete a vaccinului hepatitei B oferă protecţie pe toată durata vieţii, în proporţie mai mare de 90%.

Extinderea screening-ului pentru hepatitele B şi C este esenţială pentru eliminarea lor de pe lista pericolelor de sănătate publică, până în anul 2030, permiţând referirea celor infectaţi către medic pentru recomandarea unui tratament şi a măsurilor de stopare a transmiterii către alte persoane.

Din fericire, extinderea screening-ului este fezabilă, deoarece avem deja teste de sânge precise care pot detecta infectarea cu virusurile hepatitelor B şi C cu ani înainte să apară simptomele şi să înceapă deteriorarea ficatului.

Din păcate, există în societate un anumit grad de stigmatizare a persoanelor infectate, ceea ce devine o barieră invizibiă, dar importantă, pentru screening-ul şi diagosticarea la timp a hepatitelor virale.

De asemenea, oamenilor le este frică de consecinţele potenţiale după diagnosticare – frica că îşi vor pierde locul de muncă sau frica că vor fi izolaţi din punct de vedere social. Mulţi preferă să nu ştie că sunt infectaţi, pentru a nu avea de înfruntat consecinţele confirmării diagnosticului de hepatită virală.

Autorităţile medicale recomandă următoarea abordare în privinţa extinderii screening-ului:

  • Screening-ul tuturor persoanelor cu risc ridicat de infectare (cum ar fi de exemplu consumatorii de droguri injectabile).
  • Screening-ul pentru hepatita B al tuturor femeilor gravide.
  • În multe ţări, autorităţile de sănătate publică derulează campanii de educare ţintite către grupurile de risc.

hepatita2Având în vedere amploarea şi intensitatea intervenţiilor necesare pentru eradicarea hepatitei ca problemă de sănătate publică, profesioniştii din sistemul medical sunt chemaţi să joace un rol activ în implementarea acestora şi o pot face, indiferent de poziţia pe care o ocupă în sistem.

În primul rând, este necesară identificarea nevoilor de îngrijiri şi servicii de screening, diagnosticare şi tratament ale grupului de pacienţi pe care îi servesc sau comunităţii în care operează şi a modului în care unitatea lor medicală adresează aceste nevoi. Întrebările următoare sunt fundamentale: Pacienţii noştri au o rată crescută a infecţiilor cronice şi au nevoie de testare şi îngrijiri? Sau ne confruntăm cu o rată crescută a unor infecţii noi şi avem nevoie să ne concentrăm pe servicii de prevenţie? Ce servicii sau asistenţă legată de hepatita virală putem să le oferim acestor pacienţi?

În multe cazuri, unităţile medicale pot amplifica efectul intervenţiilor în comunitate prin realizarea de parteneriate cu organizaţiile care oferă servicii sociale, în special grupurilor cu risc ridicat de infectare. Împreună, aceste organizaţii pot capitaliza oportunităţile de extindere a screening-ului, diagnosticării şi tratării hepatitelor virale, oferind, astfel, pacienţilor şi comunităţilor pe care le servesc accesul de care au nevoie la aceste îngrijiri, în momentul în care au nevoie şi în modul cel mai favorabil acestora. Acestea sunt condiţii absolut necesare pentru a ţine în grafic eforturile internaţionale şi naționale de eradicare, până în 2030, a acestei grave probleme de sănătate publică.

 

Autor: Mirela Mustață, Redactor executiv eAsistent

Surse de documentare:

https://www.hepmag.com/blog/viral-hepatitis-us-opportunities-winning-fight

https://adevarul.ro/news/societate/romania-loc-europa-numarul-cazurilor-hepatita-c-1_588f6efb5ab6550cb8f18bf3/index.html

The United States National Viral Hepatitis Action Plan 2017-2020 (Action Plan)  – PDF 

https://raportuldegarda.ro/articol/planul-oms-eliminare-hepatitelor-crearea-sistem-strategic-comunicare-asupra-bolii/

https://raportuldegarda.ro/articol/planul-organizatiei-mondiale-a-sanatatii-de-eliminare-a-hepatitei-virale-pana-in-2030/

https://www.eurosurveillance.org/images/dynamic/EE/V22N09/art22728.pdf

Global Health Sector Strategy on Viral Hepatitis 2016-2021, World Health Organization, June 2016

https://hepvu.org/hepatitis-b-overcoming-multiple-challenges-eliminate-disease/

Share This Post