11 iulie – Ziua mondială a populației

populatieLa momentul primei celebrări, în anul 1990, populația globului număra puțin peste cinci miliarde de oameni. Acum a crescut cu peste jumătate din acest număr, ajungând la 7,6 miliarde.

De atunci, 11 iulie este ziua în care, în fiecare an, Națiunile Unite încearcă să atragă atenția lumii asupra importanței problemelor referitoare la populație.

Inspirația pentru această zi specială a fost generată de interesul ridicat pentru „Ziua Cinci Miliarde” – 11 iulie 1987. Aceasta a fost ziua în care populația lumii a atins pragul de 5 miliarde de locuitori. Ca efect, consiliul de conducere al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare a recomandat introducerea acestei zile, în anul 1989.

Punctul central al celebrării Zilei mondiale a populației din 2018 este „Planificarea familiei – un drept al omului”. Tema a fost aleasă pentru că anul 2018 marchează cea de-a 50-a aniversare a Conferinței Internaționale pentru Drepturile Omului din 1968, conferință în cadrul căreia planificarea familială a fost declarată, pentru prima dată, drept al omului la nivel global. Declarația de la Teheran afirma: „Părinții au dreptul fundamental de a decide în mod liber și responsabil numărul și intervalul de timp dintre copiii lor”.

Conferința din 1968 a adoptat, de asemenea, Rezoluția XVIII, intitulată „Aspecte ale drepturilor omului în planificarea familială”, care leagă acest drept de „demnitatea și valoarea persoanei umane” și notează relația dintre accesul la planificarea familială și statutul femeilor.

Accesul la o planificare familială sigură și voluntară este un drept al omului. De asemenea, este esențial pentru a promova în mod real egalitatea de șanse între femei și bărbați și reprezintă un factor cheie în reducerea sărăciei. Investițiile în planificarea familială oferă, de asemenea, câștiguri economice și alte avantaje care pot aduce dezvoltare pe viitor.

Cu toate acestea, în întreaga lume, aproximativ 225 de milioane de femei care doresc să evite o sarcină nu utilizează metode sigure și eficiente de planificare familială, din motive care variază de la lipsa accesului la informații sau servicii, la lipsa de sprijin din partea partenerilor sau comunităților în care trăiesc. Cele mai multe dintre aceste femei trăiesc în 69 dintre cele mai sărace țări de pe pământ.

De aceea, este important să ne uităm la cifre și să vedem care sunt țările cu creșterea cea mai rapidă.

Așadar, conform unui raport al Națiunilor Unite, populația globului la acest moment numără 7,6 miliarde locuitori. Cu toate că rata fertilității a înregistrat un declin în anii ”60, anual populația globului crește cu aproximativ 83 milioane de oameni.

Presupunând că se păstrează același ritm de creștere, până în 2100, populația globului va număra 11,2 miliarde.

În același timp, cifrele studiilor ne arată că, dacă în Europa avem, în medie, 1,6 nașteri pentru fiecare femeie, în Africa, o femeie are, în medie, 4,7 nașteri.

Aceleași cifre spun că, până în 2050, nouă țări vor contribui la 50 % din creșterea populației globului. Acestea sunt SUA, India, Congo, Nigeria, Uganda, Etiopia, Pakistan, Tanzania și Indonezia.

O altă schimbare importantă se referă la două dintre țările cu populație peste 1 miliard de locuitori. Dacă în 2017, China (1.4 miliarde locuitori) depășea India (1.3 miliarde locuitori), în 2024, pozițiile se vor inversa.

În același timp, Nigeria va depăși SUA și va deveni a treia țară din lume ca număr de locuitori.

Mai mult, potrivit lui John Wilmoth (de la Departamentul Națiunilor Unite pentru Populație) ”ritmul de creștere al populației din Africa este remarcabil și se așteaptă ca mai mult de jumătate din creșterea globală a populației, până în 2050, să se întâmple în acea regiune”.

 

Autor: Mirela Mustață, Redactor executiv eAsistent

 

Surse de documentare

https://www.bbc.com/news/av/world-40526618/world-population-day-in-numbers

http://www.un.org/en/events/populationday/

https://www.agerpres.ro/flux-documentare/2017/07/11/ziua-mondiala-a-populatiei-03-36-04

https://www.awarenessdays.com/awareness-days-calendar/world-population-day-2018/

https://www.unfpa.org/events/world-population-day

Share This Post