28 iulie – Ziua mondială de luptă împotriva hepatitei

hepatita28Celebrată anual la 28 iulie, Ziua mondială de luptă împotriva hepatitei este prilejul de a marca eforturile de punere în practică a primei strategii globale pentru combaterea hepatitelor virale, adoptată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), în anul 2016. Această strategie are ca obiectiv să ofere tratament la nivel global pentru aproximativ 8 milioane de pacienți cu hepatită B și C, până în anul 2020, iar până în 2030 și-a propus să reducă cu 90% numărul infecțiilor și cu 65%, numărul deceselor cauzate de hepatite.

Campania de anul acesta, lansată cu prilejul Zilei mondiale de luptă împotriva hepatitei, poartă denumirea ”Găsește milioanele lipsă” (Find the Missing Millions).

Ea pornește de la o realitate îngrijorătoare – la nivel global, 300 milioane de oameni trăiesc cu hepatite virale, fără să fie diagnosticați. Dacă aceste persoane nu sunt identificate și nu li se oferă tratamentul și îngrijirea de care au nevoie, ele vor continua să sufere și vieți vor fi pierdute. De aceea, Ziua mondială de luptă împotriva hepatitei cheamă la acțiune, inclusiv prin creșterea conștientizării și unirea eforturilor de identificare a persoanelor care suferă de hepatite virale și sunt nediagnosticate.

Hepatita virală este una dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății globale ale timpului nostru, iar argumentele pentru care mesajul Zilei mondiale de luptă împotriva hepatitei merită urmat sunt simple:

  • 1,34 milioane de decese pe an
  • reprezintă cauza a 2 din 3 decese produse de cancerul la ficat
  • 300 de milioane de persoane cu hepatite virale sunt nediagnosticate

Nu la fel de simpli sunt și pașii necesari pentru a elimina hepatita virală, deși cadrul există. În acest sens, există o strategie globală de eliminare (adoptată în 2016), există un tratament pentru hepatita C și tratament și vaccin pentru hepatita B, iar eradicarea hepatitei virale a fost inclusă în Obiectivele de Dezvoltare Durabilă.

Important este ca la nivel local (în fiecare sistem național de sănătate) să fie luate măsurile necesare pentru controlul hepatitelor virale, având în vedere disponibilitatea vaccinurilor și tratamentelor eficiente pentru hepatita B și tratamentul fără interferon care poate vindeca hepatita C. Aceste măsuri concertate ale țărilor sunt cu atât mai necesare cu cât hepatitele virale nu se întâlnesc într-o zonă izolată și nici într-un anumit grup de persoane. Vorbim despre o epidemie globală, care poate afecta milioane de oameni, fără ca aceștia să fie conștienți de acest lucru. În plus ei pot infecta, la rândul lor, alte persoane, fără să-și dea seama.

Practic, este nevoie de un nivel mai mare de sensibilizare și înțelegere a acestor boli și a riscurilor, pe lângă un acces facil la diagnostic și tratament disponibil și mai ieftin. Mai mult, tot în lista acțiunilor posibile se includ: vaccinarea universală, administrarea în siguranță a injecțiilor și realizarea transfuziilor de sânge în condiții de siguranță. Fiecare dintre aceste măsuri reprezintă o condiție pentru eliminarea hepatitelor.

hepatita281Nu în ultimul rând, efortul de depistare precoce este cu atât mai necesar cu cât boala nu afectează numai persoanele diagnosticate, ci și familiile și persoanele apropiate acestora. Un alt element care complică situația este faptul că hepatitele cronice nu dor, iar semnele și simptomele apar când persoana infectată dezvoltă afecțiuni hepatice serioase, cum ar fi ciroza sau cancerul hepatic.

Dacă argumentele de mai sus v-au convins, rețineți mesajul Zilei Mondiale a Hepatitei 2018: alăturați-vă căutării pentru a găsi milioanele de persoane nediagnosticate!

Transmiteți informațiile legate de pericolele hepatitelor virale și măsurile ce se pot lua către cât mai multe persoane.Astfel, cu toții putem contribui la rezolvarea problemelor grave legate de infecțiile virale hepatitice.

Autor: Mirela Mustață, Redactor executiv eAsistent

 

Surse de documentare

http://www.worldhepatitisday.org/#current-campaign-wrap

http://www.worldhepatitissummit.org/2017/about/GHSS?tab=1

http://www.who.int/en/news-room/detail/27-07-2017-eliminate-hepatitis-who

https://www.reginamaria.ro/articole-medicale/elimina-hepatita-tema-zilei-mondiale-de-lupta-impotriva-hepatitei-2017-28-iulie

Share This Post