La început de iulie am premiat excelența în profesia noastră

editorial

Cel mai important eveniment al lunii pentru organizația noastră profesională a fost, dincolo de orice comparație, Gala Premiilor de Excelență 2018 dedicată asistenților medicali generaliști, moașelor și asistenților medicali din București.

Prilej de recunoaștere a excelenței, dăruirii și spiritului de echipă, de celebrare a efortului și muncii pe care profesioniștii din asistența medicală le depun pentru a susține sistemul de sănătate românesc, Gala a recunoscut și premiat activitatea reprezentanților comunității de elită a filialei noastre. Felicitări tuturor câștigătorilor cărora le mulțumim, și pe această cale, pentru eforturile lor profesionale și personale puse în slujba pacienților.

Seria de evenimente pe care le puteți găsi reflectate în revistă continuă cu prezentarea Zilei mondiale a populației – 11 iulieși aZilei mondiale de luptă împotriva hepatitei28 iulie. Ele reprezintă un prilej de promovare a două teme extrem de importante pentru sănătatea publică și de conștientizare a responsabilităților noastre vizând educarea populației (inclusiv cu privire la planificarea familială) și prevenirea îmbolnăvirilor.

Pentru aprofundarea subiectului, în secțiunea Educație medicală găsiți articolulHepatitele virale – cum putem câştiga lupta?. Tema este de mare actualitate pentru România deoarece,mai multe statistici, inclusiv cea a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, ne plasează pe primul loc din Europa în privinţa numărului total de cazuri de hepatită C (în acelaşi timp, cu un număr foarte mare şi de cazuri de hepatită B). La fel de grav, avem una dintre cele mai mici rate de diagnosticare şi tratament.Având în vedere amploarea şi intensitatea intervenţiilor necesare pentru eradicarea hepatitei ca problemă de sănătate publică, articolul se adresează profesioniştilor din sistemul medical care sunt chemaţi să joace un rol activ în implementarea măsurilor recomandate de OMS și de autoritățile medicale.

Și pentru că tema sănătății publice este din ce în ce mai importantă, vă invităm să citiți un articol care prezintă o scură istorie a domeniului. Acesta vă va aduce mai aproape de arta și știința prevenirii bolilor, cea a prelungirii vieții și promovării sănătății fizice și mintale, de tema sanitației și igienei personale sau a controlului bolilor infecțioase și organizării serviciilor de sănătate, așa cum a fost văzut acest subiect complex în diferitele etape istorice.

Secțiunea Lumea medicală conține articolul Noutăți din lupta contra cancerului. Acesta prezintă pe scurt concluziile a două studii. Primul,publicat în revista Nature Communications, este cel derulat de o echipă de cercetători a Universității din Alberta (Canada) care a constatat că, prin inhibarea mai multor viitoare ținte genetice identificate, ar putea fi blocate mai mult de 99,5% din metastazele cancerului în celulele vii. Descoperirea stabilește obiective terapeutice necunoscute anterior care ar putea fi esențiale pentru prevenirea răspândirii cancerului. Un alt studiu, publicat în iunie 2018, în revista Cell Report, de data aceasta realizat în cadrul Universității Monash din Melbourne, arată de ce persoanele în vârstă au un răspuns imunitar scăzut la terapiile împotriva cancerului.

Și pentru că organizația noastră profesională are un nou membru, vă invităm să-l cunoașteți, în cadrul secțiunii Interviu, pe colegul nostru Alin Victor Bobic, consilier juridic în cadrul OAMGMAMR Filiala București.

Revista vă aduce și recomandările lunii iulie – Ghid de neonatologie pentru asistente, de Iulia Negrea, Geta Mitrea, Mihaela Patriciu, Repertoar de simptome, de Keith Hopcroft, Vincent Forte și Harrison – Pneumologie şi terapie intensivă, de Joseph Loscalzo, trei recomandări pentru o lectură utilă.

Ne dorim să vă bucurați și de acest număr extrem de bogat în evenimente speciale, informații şi tendinţe din lumea medicală. Ca întotdeauna, vă încurajăm să ne împărtășiți ideile, sugestiile și, de ce nu, să alegeți să publicați articolele scrise de dumneavoastră, membri OAMGMAMR București, în revista care vă aparține.

 

Doina Carmen Mazilu, Președinte OAMGMAMR – filiala București

Share This Post