Editorial de august

editorialDragi colegi, ne dorim ca reluarea activităţii după binemeritatul concediu de vară să vă găsească cu forţele refăcute pentru a vă putea dedica îngrijirii pacienţilor, nobila noastră misiune!

Şi pentru a vă motiva suplimentar, vă aducem, în cadrul secţiunii Lumea Medicală a revistei de august, un articol despre viitorul profesiei noastre.

Dacă ne uităm după o profesie pentru care cererea va creşte în mod deosebit în viitor, atunci profesia noastră, asistenţa medical, este unul dintre cei mai puternici candidaţi.

Pentru a putea duce la îndeplinire la cele mai înalte standarde de calitate responsabilităţile suplimentare pe care le vor prelua în următorul deceniu în domeniile diagnosticului clinic, tratamentului şi prevenţiei, se anticipează că din ce în ce mai mulţi asistenţi medicali vor urma studii superioare. De asemenea, mulţi dintre aceştia se vor implica în cercetare. Extinderea rolului şi responsabilităţilor asistenţilor medicali apare şi pentru că începem să fim, în sfârşit, apreciaţi şi recunoscuţi la adevărata valoare pentru contribuţiile vitale pe care le aducem în cadrul echipelor medicale

Şi pentru că viitorul ne va aduce oportunităţi profesionale dintre cele mai diverse, continuăm să vă prezentăm modalităţi în care vă puteţi pregăti mai bine pentru ele. Este vorba despre cum se defăşoară, în general, interviurile de angajare pentru posturile din nursing – care sunt întrebările cele mai frecvente, ce urmăresc ele şi cum vă puteţi pune în valoare expertiza şi experienţele profesionale prin răspunsuri adecvate.

În cadrul secţiunii Istorie, numărul de luna aceasta vă invită la o călătorie în trecutul, prezentul şi viitorul medicinei de urgenţă. Aceasta este recunoscută din ce în ce mai mult drept o disciplină importantă, fiind acum parte din lista de specialităţi a Uniunii Europene. În acelaşi timp, Europa se îndreaptă cu paşi siguri spre o armonizare a formării, evaluării şi certificării medicilor care activează în serviciile de urgenţă. Aceste evoluţii vor consacra medicina de urgenţă drept o specialitate cu adevărat globală.

Și fiindcă în august lumea medicală internaţională marchează Săptămâna Mondială a Alăptatului (1-7 august), articolul dedicat acestui eveniment, în cadrul secţiunii Educaţie Medicală, vă prezintă punctul de vedere al unei mame “cu experienţă”,după cum îşi spune ea însăşi. Este povestea respingerii alăptatului, la început, şi apoi povestea schimbării atitudinii şi a comportamentului ei, motivele pentru care a făcut-o şi provocările pe care le-a avut de depăşit în această “călătorie.”

Marcăm, de asemenea, în acest număr şi Ziua internaţională a tineretului (12 august) şi Ziua mondială a ajutorului umanitar (19 august).

Nu în ultimul rând, revista vă prezintă apariţiile editoriale recomandate luna aceasta – Ghid de neonatologie pentru asistente deIulia Negrea, Geta Mitrea, Mihaela Patriciu, Compendiu de nefrologie de Alexander S. Goldfarb şi Anatomie şi Fiziologie Umană Descriptivă şi Aplicatăde Mihaela Alexandru.

Dragi colegi, pe lângă un final frumos de vară, ne dorim să vă bucurați și de acest număr al revistei care vă aparţine.Şi nu uitați că vă așteptăm să ne împărtășiți sugestii şi să ne trimiteţi spre publicare articolele dumneavoastră.

 

Doina Carmen Mazilu, Președinte OAMGMAMR – filiala București

Share This Post