19 august, Ziua mondială a ajutorului umanitar

umanitarPe 19 august 2003, sediul Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) din Bagdad, Irak, a fost lovit de un atac terorist, în urma căruia 22 de oameni au fost omorâţi.

Cinci ani mai târziu, Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluţie care a consacrat ziua de 19 august drept Ziua mondială a ajutorului umanitar. Începând cu acea dată, comunitatea internaţională a organizat, în fiecare an, campanii globale de promovare a respectării drepturilor omului şi de susținere a celor afectaţi de diverse crize şi conflicte.

În momentul de faţă, ca urmare a acestor crize şi conflicte, mai mult de 65 de milioane de oameni au fost forţati să-şi părăsească casele şi comunităţile, mulţi dintre ei continuând şi după aceea să fie ţinte ale părţilor combatante. La fel li se întâmplă, în mod tragic, şi lucrătorilor umanitari care livrează ajutoare sau cadrelor medicale care profesează în zonele de conflict. De prea multe ori, acestora li se pun piedici în munca lor de ajutorare a celor afectaţi şi sunt consideraţi periculoşi, devenind ţinte ei înşişi.

Acesta este motivul pentru care tema propusă de ONU şi partenerii săi pentru Ziua mondială a ajutorului umanitar de anul acesta este “Civilii NU sunt ţinte!”. Un apel şi pentru liderii mondiali de a se implica şi a face tot ce le stă în putere pentru a îi proteja pe toţi cei afectaţi de conflicte.

„Cu ocazia acestei zile, dorim să îi onorăm pe curajoşii profesionişti din domeniile umanitar şi medical care devin ţinte sau care sunt obstrucţionaţi în munca lor de ajutorare a celor ce au nevoie.

Dorim să aducem un omagiu angajaţilor guvernamentali, membrilor societăţii civile sau reprezentaţilor organizaţiilor şi agenţiilor internaţionale care îşi pun viaţa în pericol pentru a furniza ajutor umanitar şi protecţie”. Antonio Guterres, Secretar General ONU.

 

Adaptare după:

http://www.un.org/en/events/humanitarianday/

 

 

Share This Post