Asistenţa medicală, o profesie cu viitor

asistentaviitorDacă ne uităm după o profesie pentru care cererea va creşte în mod deosebit în viitor, atunci asistenţa medicală este unul dintre cei mai puternici candidaţi. Importanţa esenţiala a empatiei şi comunicării cu pacientul şi versatilitatea aptitudinilor necesare asistenţilor medicali fac deosebit de improbabil ca maşinile să îi înlocuiască vreodată la patul pacientilor. Mai mult decât atât, îmbătrânirea accentuată a populaţiei la nivel global va duce la o creştere din ce în ce mai mare pentru personal medical, mai ales asistenţi medicali.

Având în vedere presiunea crescândă pe care nevoile pacienţilor o pun pe medicii de familie, este momentul ca asistenţii medicali să primească mai multe responsabilităţi, mai ales în sistemul de îngrijiri primare, pentru care se va înregistra o cerere şi mai mare. Spitalele vor fi şi ele sub o presiune din ce în ce mai mare de a elibera pacienţii cât mai repede.

Totuşi, mulţi dintre aceşti pacienţi vor avea nevoie în continuare de tratament în ambulatoriu, iar asistenţii medicali vor juca un rol în creştere şi aici. Acest fenomen va fi cel mai pregnant în zonele rurale sau dezavantajate, unde deficitul de medici este oricum în creştere, ceea ce înseamnă că asistenţii medicali vor putea juca un rol cheie în aceste comunităţi.

Pentru a putea duce la îndeplinire la înalte standard de calitate toate aceste responsabilităţi suplimentare pe care le vor prelua în domeniile diagnosticului clinic, tratamentului şi prevenţiei, se anticipează că din ce în ce mai mulţi asistenţi medicali vor urma studii superioare. De asemenea, mulţi dintre aceştia se vor implica în cercetare. Studiile arată că acest fenomen e benefic pentru pacienţi, care primesc îngrijiri de calitate superioară şi resimt mai bine tratamentul.

Activitatea de zi cu zi a asistenţilor medicali implicaţi în cercetare este deosebit de dinamică. De exemplu, pot vizita clinici pentru a aborda pacienţi pentru eventuala participare a acestora în studii de cercetare. Pot desfăşura activităţi de screening pentru a determina eligibilitatea acestor pacienţi pentru participarea la studii, pot face vizite la pacienţii deja înregistraţi în studii, Pot analiza protocoale de tratament pentru a vedea în ce măsură ar putea deveni obiectul unor studii viitoare.

Pentru a putea motiva asistenţii medicali şi a-i reţine, astfel, angajatorii le-ar putea oferi programe de formare care să îi ajute să obţină mai uşor diplomele de studii avansate. Acestea le-ar oferi asistenţilor posibilitatea de a face faţă responsabilităţilor crescute ale posturilor lor, inclusiv aceea de a comunica cu pacienţi care sunt din ce în ce mai educaţi în privinţa stării lor de sănătate.

În plus, creşterea speranţei de viaţă a dus la creşterea numărului şi diversităţii bolilor cronice, care a dus, la rândul ei, la creşterea complexităţii îngrijirilor medicale oferite, iar asistenţii medicali trebuie să fie capabili să ţină pasul.

De asemenea, în era tehnologiei, a telefoanelor inteligente, tabletelor, telemedicinei, asistenţii medicali au nevoie să fie la curent cu toate acestea şi cum sunt ele folosite în domeniul medical pentru a putea îmbunătăţi procesul de îngrijire.

asistentaviitor1Majoritatea facilităţilor medicale au început să folosească aceste tehnologii pentru a reduce durata proceselor administrative şi a creşte acurateţea tratamentelor şi a fişelor medicale.

Se aşteaptă ca pacienţii medicali să folosească tehnologia pentru a obţine informaţii despre pacient, a înregistra date despre pacient şi, uneori, chiar pentru a căuta opţiuni de tratament, după cum este nevoie.

Extinderea rolului şi responsabilităţilor asistenţilor medicali apare şi pentru că ei încep să fie, în sfarsit, apreciaţi şi recunoscuţi la adevărata valoare pentru contribuţiile pe care le au în cadrul echipelor medicale. Ei sunt acum membri importanţi ai corpului profesioniştilor din sănătate. Acest trend a apărut acum câţiva ani şi se aşteaptă ca el să continue şi să se accelereze în următorul deceniu.

Având în vedere creşterea accentuată de asistenţi medicali bine pregătiţi, în principal datorită creşterii speranţei de viaţă a populaţiei, este de o importanţă capitală ca din ce în ce mai mulţi tineri să-şi aleagă această profesie. Cum putem atinge acest obiectiv?

Unul dintre punctele de atracţie pentru a încuraja tinerii să-şi aleagă această profesie cu viitor este faptul că asistenţa medicală este un domeniu vast şi divers, cu multe specializări posibile – de la roluri în management, învăţământ sau administraţie, la practica proprie (a asistenţilor licenţiaţi care combină diagnosticul clinic cu expertiza de a administra tratamente şi preocuparea pe prevenţie) sau la roluri în pediatrie, asistenţa medicală neonatală, ATI, psihiatrie, oncologie şi obstetrică-ginocologie. De exemplu, în Statele Unite ale Americii, cererea pentru moaşe, asistente anesteziste sau asistente cu practică proprie va creşte cu aproape 30% până in 2030, estimează specialiştii. De asemenea, într-o eră în care oamenii caută o profesie cu sens, un avantaj al profesiei de asistent medical este valoarea ei socială nobila şi esenţială pentru buna funcţionare a societăţii, cea de a-i ajuta pe cei bolnavi.

 

Autor: Mirela Mustață, Redactor executiv eAsistent

 

Surse de documentare:

http://blog.indeed.com/2017/09/14/occupation-spotlight-nursing/

Nursing past, present and future – Royal College of Nursing

https://bhw.hrsa.gov/sites/default/files/bhw/nchwa/projections/NCHWA_HRSA_Nursing_Report.pdf

https://www.hosthealthcare.com/future-trends-in-the-nursing-industry/

https://nursejournal.org/nurse-practitioner/7-future-job-trends-for-nurse-practitioners/

Source: http://www.healthecareers.com/article/future-of-nursing-10-trends-to-watch/173035

California Association for Nurse Practitioners

https://canpweb.org/news-room/connections-newsletter/connections-2013-editions/connections-may-2013/clear-communication/

 

Johns Hopkins Nursing Magazine

Share This Post