Ziua internaţională a inimii, cea mai importantă platformă pentru promovarea sănătăţii cardio-vasculare

cvÎn momentul de faţă, bolile cardio-vasculare sunt cel mai mare “ucigaş” din lume – 18 milioane de decese pe an sau 30% din total au această cauză, în timp ce, în Uniunea Europeană, nivelul este şi mai ridicat, la 37%. În România, situaţia este şi mai gravă – bolile cardiovasculare se află şi la noi pe primul loc, dar cu aproape 60% din total decese, de trei ori mai mult decât cancerul, conform raportului din 2017 al European Heart Network.

Având în vedere această situaţie deosebit de gravă, Federaţia Mondială a Inimii promovează, în fiecare an, pe 29 septembrie, Ziua Internaţională a Inimii.

Obiectivul este de a creşte gradul de conştientizare asupra acestor boli, în primul rând, bolile de inimă şi atacul vascular, şi a îndemna întreaga societatea să acţioneze pentru diminuarea impactului semnificativ asupra sănătăţii publice.

Astfel, suntem chemaţi, fiecare dintre noi, să facem o promisiune, aceea de a avea grijă de inimile noastre şi ale celor dragi. Promisiunea de a fi mai activi fizic, de a spune “nu” fumatului sau de a mânca mai sănătos.

O promisiune hotărâtă pentru alegerea unor comportamente de viaţă sănătoasă, care pot face diferenţa dintre viaţă şi o moarte timpurie, diferenţa dintre o calitate bună a vieţii şi o viaţă marcată de suferinţă.

În plus, profesioniştii din sistemul medical sunt chemaţi să salveze mai multe vieţi, atât prin tratarea mai eficace a pacienţilor cu boli cardiovasculare, dar şi prin promovarea educaţiei pentru sănătate în comunităţile în care trăiesc şi muncesc.

 

Mirela Mustață, Redactor Executiv E-Asistent

 

Adaptare după:

https://www.world-heart-federation.org/world-heart-day/materials

https://www.world-heart-federation.org/world-heart-day/2018/07/16/welcome-to-world-heart-day-2018/

http://www.ehnheart.org/cvd-statistics/cvd-statistics-2017.html

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/statistica-ingrijoratoare-la-fiecare-30-de-minute-un-roman-sufera-un-infarct-763688

Share This Post