Osteoporoza, o problemă serioasă de sănătate publică

osteoporozaUn sondaj al Fundaţiei Internaţionale de Osteoporoză, desfăşurat în 11 ţări, a arătat că există, în rândul femeilor aflate la postmenopauză, un grad înalt de neacceptare a riscului personal şi de lipsă a dialogului cu medicul despre osteoporoză. Din păcate, accesul limitat la diagnostic şi tratament înainte de prima fractură are consecinţe grave, boala fiind mult mai greu de controlat.

Situaţia este la fel de gravă şi în România, unde specialiştii estimează că prevalenţa acestei boli este de 20%-30% la femeile peste 50 de ani şi de 6% la bărbaţi. Se estimează că peste 200 de milioane de persoane suferă de osteoporoză la nivel mondial – în SUA, nivelul este de circa 30% dintre femeile aflate la postmenopauză, la fel ca în Europa. Îmbătrânirea populaţiei va fi responsabilă de o creştere majoră a incidenţei acestei boli.

Osteoporoza este numită “boala tăcută” deoarece, de obicei, nu există simptome care să indice că oasele devin mai subţiri. Acest lucru face diagnosticarea dificilă deoarece pierderea densităţii osoase nu e observată până când nu survin fracturile.

Fracturile cauzate de osteoporoză apar, cel mai frecvent, în locuri precum încheietura mâinii, braţul superior, pelvisul, şoldul şi coloana vertebrală şi pot duce la dureri serioase, dizabilitate importantă şi chiar la moarte.  Cele mai multe dintre fracturile membrelor sunt vizibile, în schimb cele ale coloanei pot fi dificil de depistat, deoarece fie nu sunt însoţite de dureri, fie, dacă sunt dureri, ele sunt puse pe seama altor cauze, ale durerilor de spate.

Numai o treime dintre fracturile verterbrale ajung în atenţia medicilor.  Cele mai evidente semne ale fracturilor coloanei sunt: pierderea a mai mult de 3 cm în înălţime sau curbarea părţii superioare a spatelui.

Fracturile de şold, unele dintre cele mai serioase fracturi, ce pun viaţa pacienţilor în pericol, duc de multe ori la nevoia de asistenţă şi la pierderea independenţei fizice. Puţini dintre cei care supravieţuiesc acestor fracturi de şold (20-25% dintre cei care suferă o astfel de fractură mor în decurs de un an) îşi recapătă abilitatea funcţională de dinainte de fractură.

Pentru ca osteoporoza să fie diagnosticată înainte de apariţia fracturilor, se recomandă testele de densitate a oaselor, în primul rând în cazul femeilor peste 65 de ani. Există două tipuri principale de teste:

  1. DEXA – poate măsura densitatea coloanei vertebrale, a şoldurilor şi a întregului corp. Acesta este considerat cel mai util şi sigur test.
  2. QCT (CT cantitativ) – măsoară, de obicei, coloana vertebrală. Se foloseşte în principal, pentru a determina dacă tratamentele pentru osteoporoză dau rezultate.

Femeile sunt mai predispuse apariţiei osteoporozei decât bărbații, deoarece schimbările hormonale care apar odată cu menopauza afectează în mod direct densitatea oaselor. Estrogenul este esenţial pentru sănătatea oaselor. După menopauză, nivelul de estrogen scade semnificativ, ceea ce poate duce la scăderea rapidă a densităţii osoase.

Riscul de a dezvolta osteoporoză este şi mai crescut pentru femeile care:

  1. au o menopauză timpurie (înainte de vârsta de 45 de ani);
  2. au suferit o histerectomie înainte de vârsta de 45 de ani, în special atunci când sunt extirpate şi ovarele;
  3. au dereglări hormonale, în primul rand hipertiroidismul, apoi tulburări precum Sindromul Cushing sau dereglări ale glandei pituitare;
  4. au un istoric familial de osteoporoză;
  5. au la activ o administrare îndelungată a corticosteroizilor (folosiţi pe scară largă pentru afecţiuni precum artrita şi astmul).

Bărbaţii suferă, de asemenea, de scăderea densităţii osoase, legat de scăderea nivelului testosteronului, apreciază specialiştii. Deoarece nivelul testosteronului scade mai gradual, masa osoasă rămâne adecvată până la o vârstă mult mai ridicată. În anumite cazuri, nivelul testosteronului poate scădea mai brusc, specialiştii afirmând că acest lucru se poate datora:

  1. abuzului de alcool;
  2. hipogonadismului.

Deoarece rezultatul clinic al osteoporozei este fractura osoasă, o atenţie sporită se acordă acum pentru identificarea pacienţilor cu risc crescut de factură, mai degrabă decât pentru identificarea pacienţilor cu osteoporoză, aşa cum este ea depistată numai prin testarea densităţii osoase.

osteoporosisExistă câteva opţiuni de tratament pentru a reduce pierderile osoase. Multe dintre aceste medicamente puternice pot, astfel, reduce rata fracturilor vertebrale sau nevertebrale cu până la 70% şi chiar mai mult. Medicamentaţia este de două feluri principale: 1. care inhibă resorbţia osoasă și 2. care stimulează formarea de ţesut osos nou.

Şi totuşi, în rândul populaţiei în vârstă din ţările dezvoltate, se înregistrează încă mai multe fracturi care se produc decât fracturi care au fost prevenite, ceea ce subliniază nevoia pentru dezvoltarea de noi opţiuni, modele şi strategii de tratament.

Decoperiri recente din domeniul biologiei osoase au condus la o înţelegere mai bună a funcţionării celulelor osoase şi a interacţiunii dintre osteoblaste, osteoclaste şi osteocite la nivel molecular.

În viitor, portofoliul metodelor de tratament pentru prevenirea fracturilor osteoporotice se va îmbogăţi în mod sigur, câteva exemple fiind: 1. substanţe osoase anabolice noi, precum anticorpi care să acţioneze împotriva inhibitorilor endogeni ai formării osoase; 2. inhibitori noi ai resorbţiei osoase sau 3. noi strategii terapeutice bazate pe o înţelegere mai cuprinzătoare a patologiei care poate include terapii secvenţiale cu 2 sau mai multe substanţe active, care să urmărească optimizarea capitalului osos format în timpul adolescenţei şi menţinut în timpul maturităţii, atât din punct de vedere cantitativ, cât şi calitativ.

Mirela Mustață, Redactor executiv eAsistent

 

Surse de documentare:

https://www.nhs.uk/conditions/osteoporosis/causes/

https://www.osteoporosis.org.au/risk-factors

https://www.healthline.com/health/osteoporosis-risk-factors#risk-factors

https://www.endocrineweb.com/conditions/osteoporosis/risk-factors-osteoporosis

https://www.health24.com/Medical/Osteoporosis/Overview/What-are-the-risk-factors-for-osteoporosis-20130205

https://www.health24.com/Medical/Osteoporosis/Overview/Symptoms-of-osteoporosis-20140529

https://www.health24.com/Medical/Osteoporosis/Overview/How-is-osteoporosis-treated-20130205

https://www.medichub.ro/reviste/ginecologia-ro/osteoporoza-de-postmenopauza-in-romania-id-1091-cmsid-65

https://romanialibera.ro/societate/sanatate/cum-sa-previi-osteoporoza–boala-care-nu-doare-409491

https://www.iofbonehealth.org/epidemiology

https://www.iofbonehealth.org/sites/default/files/PDFs/Audit%20Eastern%20Europe_Central%20Asia/Russian_Audit-Romania.pdf

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22815185

https://www.webmd.com/osteoporosis/guide/who-needs-bone-density-testing#1

Share This Post