Editorial de octombrie

editorialÎncă însufleţiţi de ecourile Conferinţei Naţionale și ale celei de-a IV-a Conferințe Internaționale OAMGMAMR, vă aducem în atenție noi provocări profesionale.

Pentru că dorim să continuăm în direcția deschiderii internaţionale atât de benefică profesiei noastre, pe care aţi văzut-o şi în timpul lucrărilor Conferinţei, vă propunem în acest număr al revistei un interviu cu două colege de la Birmingham University. Ele ne împărtăşesc din experienţa proprie pe o temă de mare actualitate şi interes practic – planul de îngrijiri.

Rămânem conectaţi la actualitatea medicală din lume printr-o trecere în revistă a nouă evenimente mondiale relevante pentru domeniul sănătăţii, pe care le marcăm în luna octombrie, începând cu Luna mondială a cancerului de sân şi până la Ziua mondială a osteoporozei, pe 20 octombrie.

În cadrul secţiunii Istorie, vă invităm la o călătorie în trecutul fascinant al domeniului sănătăţii şi în prezentul dătător de speranţe al revoluţiei terapeutice. Aflăm, în finalul acestui prim episod pe această temă că paradigma biomedicală a prezentului a adus în medicină un model intervenționist, bazat pe boală și care se potrivește mai puțin cu afecțiuni cum ar fi obezitatea și astmul. Confruntată cu creșterea incidenței bolilor cronice, lumea medicală occidentală caută în continuare răspunsuri în dezvoltarea de medicamente, terapia genetică etc. Este, însă, posibil ca aceste răspunsuri să se găsească în altă parte, direcție pe care o veți cunoaște în numărul viitor.

Articolul de luna aceasta din cadrul secţiunii Educaţie Medicală este dedicat osteoporozei, care este deja o problemă de sănătate publică. Din fericire, specialiştii afirmă că, în viitor, portofoliul metodelor de tratament pentru prevenirea fracturilor osteoporotice se va îmbogăţi în mod sigur. Câteva exemple: 1. substanţe osoase anabolice noi, precum anticorpi care să acţioneze împotriva inhibitorilor endogeni ai formării osoase, 2. inhibitori noi ai resorbţiei osoase sau 3. noi strategii terapeutice bazate pe o înţelegere mai cuprinzătoare a pato-fiziologiei osteoporozei, care poate include terapii secvenţiale cu 2 sau mai multe substanţe active, care să urmărească optimizarea capitalului osos format în timpul adolescenţei şi menţinut în timpul maturităţii, atât din punct de vedere cantitativ, cât şi calitativ.

În secţiunea Lumea medicală, vă prezentăm o pledoarie pentru dezvoltarea domeniului îngrijirilor paleative. El trebuie să fie extins pentru a ţinti şi alte boli cronice în afară de cancer, cele cu o povară simptomatică majoră. Pentru a pregăti domeniul pentru provocările viitorului, mai multe bariere actuale trebuie depăşite prin eforturi constante în formarea iniţială şi educaţia medicală continuă a profesioniştilor din sănătate, în cercetare, în dezvoltarea abordării bazate pe dovezi, în pregătirea de ghiduri şi protocoale, în accesibilitatea medicamentelor necesare şi înfiinţarea de organisme naţionale şi internaţionale pentru reglementarea domeniului, inclusiv din punct de vedere etic şi al promovării lor ca drept fundamental al omului, dreptul de a avea o viaţă demnă şi o moarte demnă.

Nu în ultimul rând, revista vă prezintă apariţiile editoriale recomandate luna aceasta – Protocoale de diagnostic şi tratament în pediatriede Mircea Nanulescu, Tehnici şi manopere pentru asistenţii medicali de Liliana Rogozea, Tatiana Oglindă şi Ghid Practic de Obstetrică şi Ginecologie Oxford ed. 3 de Sally Collins, Sabaratnam Arulkumaran.

Vă dorim lectură plăcută şi vă invităm să vă alăturaţi echipei noastre de autori, trimiţându-ne materiale scrise de dumneavoastră, dar şi sugestii despre temele pe care v-aţi dori să le găsiţi în revista care vă aparţine.

 

Doina Carmen Mazilu, Președinte OAMGMAMR – filiala București

Share This Post