Ziua internaţională a persoanelor în vârstă – 1 octombrie

persoanevarsta3Pe 14 decembrie 1990, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a desemnat ziua de 1 octombrie drept Ziua internaţională a persoanelor în vârstă, pentru a atrage atenţia asupra nevoilor şi provocărilor specifice pe care le au aceştia, într-o lume în care ponderea lor continuă să crească constant.

Aproape 700 de milioane de oameni au acum peste 60 de ani, dar numărul şi ponderea acestui grup de vârstă va creşte semnificativ până în 2050, atingând 2 miliarde sau 20% din populaţia lumii.

Nu există persoană în vârstă care să fie tipică – există o mare diversitate a capacităţilor şi nevoilor de sănătate în cazul persoanelor în vârstă. Acestea sunt influenţate major de evenimentele prin care au trecut în viaţă şi de stilul lor de viaţă. Deşi majoritatea persoanelor în vârstă se confruntă, mai devreme sau mai târziu, cu multiple probleme de sănătate, vârsta a treia nu implică, în mod neapărat, pierderea abilităţii funcţionale şi apariţia dependenţei.

Din contră, după cum subliniază şi “Raportul despre îmbătrânire şi sănătate” al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, persoanele în vârstă pot juca un rol vital în societate, fie prin voluntariat, fie ajutându-şi familia sau împărtăşind din cunoştinţele şi experienţele de viaţă. Mesajul cheie al raportului este unul optimist: cu politicile, infrastructura şi serviciile adecvate, îmbătrânirea populaţiei poate fi văzută ca o oportunitate specială, atât pentru individ, cât şi pentru societate.

Raportul accentuează şi că îmbătrânirea sănătoasă înseamnă mai mult decât lipsa bolii. Pentru majoritatea celor în vârstă, menţinerea abilităţii funcţionale are cea mai mare importanţă. Abordarea societală recomandată pentru gestionarea eficace a îmbătrânirii populaţiei, care include obiectivul de a construi o societate prietenoasă cu persoanele în vârstă, implică o transformare a sistemului de sănătate dintr-unul bazat pe modele de tratare şi vindecare a bolilor către un sistem care prioritizează furnizarea de îngrijiri integrate, centrate pe nevoile persoanelor în vârstă.

Deşi această transformare va cere, în mod inevitabil, resurse, acestea pot fi considerate drept o investiţie în viitorul societăţii: un viitor care le dă persoanelor în vârstă libertatea de a trăi vieţi active, vieţi pe care generaţiile precedente nu ar fi putut să şi le imagineze.

 

Share This Post