10 octombrie 2018 – Tinerii şi sănătatea mentală într-o lume în schimbare

mentalŞtiaţi că jumătate din tulburările de sănătate mentală încep până la vârsta de 14 ani? Din păcate, majoritatea acestor cazuri sunt nedetectate şi netratate. Ştiaţi şi că, la nivel global, depresia este una dintre cauzele principale de boală şi dizabilitate din rândul adolescenţilor?

Adolescenţa şi primii ani ai maturităţii sunt o perioadă plină de schimbări importante, stres care îşi poate pune amprenta asupra echilibrului psiho-mental al tinerilor. În majoritatea cazurilor, aceste tulburări sunt temporare, însă, în cazul celor mai vulnerabili, sănătatea mentală le poate fi afectată permanent.

Unii dintre adolescenţi pot dezvolta tulburări de sănătate mentală şi prin dezvoltarea unei dependenţe faţă de tehnologiile online. De asemenea, tinerii care trăiesc în zone afectate de crize umanitare – din cauza conflictelor armate, dezastrelor naturale, epidemiilor – sunt vulnerabili în mod special şi supuşi riscului de a dezvolta tulburări mentale.

Consecinţele ne-depistării şi ne-tratării acestor condiţii de sănătate mentală în timpul adolescenţei afectează şi perioada maturităţii, în planul sănătăţii fizice şi mentale, limitând oportunităţile de a trăi o viaţă împlinită ca adult.

Tocmai de aceea, Ziua mondială a sănătăţii mentale, celebrată anual pe 10 octombrie, urmăreşte să aducă această temă în atenţia opiniei publice pentru a o sensibiliza în direcţia înţelegerii fenomenului şi a modalităţilor de a-l controla eficace.

Programele de profilaxie a sănătăţii mentale în cazul adolescenţilor din grupurile de risc cer o abordare pe multiple paliere şi cu vectori diverşi de transmitere a mesajului – de exemplu, folosind mass media online şi evenimente în contexte legate de asistenţa medicală şi socială, în şcoli sau în comunitate.

Aceste programe urmăresc să îi ajute pe adolescenţi să facă faţă mai bine situaţiilor dificile sau adversităţilor.

Share This Post