Ziua mondială a obezităţii – 11 octombrie 2018

Child Obesity Average Underweight on ScaleÎn 2022, în lume, numărul copiilor şi adolescenţilor cu greutatea sub limita normală va fi mai mic decât al celor afectaţi de obezitate – un semnal de alarmă pentru Ziua mondială a obezităţii.

La nivel mondial, rata obezităţii în rândul copiilor şi adolescenţilor a crescut de la mai puţin de 1% (sau 11 milioane) în 1975, la aproape 6% în rândul fetelor şi 8% al baieţilor (sau 124 milioane, combinat) în 2016, de mai mult de 10 ori.

Dacă această tendinţă continuă, în 2022, în lume, numărul copiilor şi adolescenţilor cu greutatea sub limita normală va fi mai mic decât al celor afectaţi de obezitate, conform unui studiu recent condus de Colegiul Imperial din Londra şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Studiul a fost publicat în revista “The Lancet” şi a analizat măsurătorile greutăţii şi înălţimii pentru aproape 130 milioane de oameni cu vârsta de peste 5 ani, ceea ce a însemnat cel mai mare număr de participanţi implicaţi vreodată într-un studiu epidemiologic.

Pentru Ziua mondială a obezităţii din 2018, marcată pe 11 octombrie, OMS şi partenerii ei doresc să atragă atenţia asupra prevalenţei, severităţii şi diversităţii stigmei pe care o resimt persoanele cu greutatea peste limitele normale. Stigma aceasta cuprinde acţiuni, în special împotriva celor afectaţi de obezitate, care pot duce la excluderea şi marginalizarea acestor şi la producerea de inechităţi – de exemplu, când oamenii afectaţi de obezitate nu primesc îngrijirile de sănătate de care au nevoie sau când sunt discriminaţi la locul de muncă sau în mediul şcolar şi academic, unii chiar şi în mediul familial sau în cercul de prieteni.

Un studiu desfăşurat într-o ţară din vestul Europei a arătat că aproape 19% dintre oamenii afectaţi de obezitate au fost stigmatizaţi, într-un anumit moment sau altul. Pentru cei afectaţi de obezitate severă, nivelul a fost chiar mai crescut, de 38%. Statistici ale Rudd Center for Food Policy and Obesity indică următoarele lucruri: 1/ acei copii de vârstă şcolară care suferă de obezitate au un risc cu 63% mai mare de a fi agresaţi fizic sau verbal la şcoală, 2/ 54% dintre adulţii suferind de obezitate sunt stigmatizaţi de colegii de serviciu, iar 69% dintre aceştia sunt stigmatizaţi de lucrători din sistemul de sănătate.

Ce pot face profesioniştii din sănătate, pentru a combate această stigmatizare a celor care sunt afectaţi de obezitate? Îi putem implica pe reprezentanţii lor în dezvoltarea unor programe şi servicii de sănătate publică şi îngrijiri primare adaptate nevoilor lor. Putem aplica abordări integrate de management al bolilor cronice şi în cazul acestor pacienţi. În plus, suntem chemaţi să fim sensibili şi empatici în interacţiunea cu ei – să fim conştienţi, de exemplu, că mulţi dintre ei au încercat în mod repetat să piardă din greutate, că mulţi au avut experienţe negative cu lucrători din sistemul de sănătate şi că e important să lucrăm împreună cu ei pentru stabilirea unor obiective realiste şi sustenabile de schimbare a comportamentului lor.

Share This Post