Ziua mondială a sănătății vederii (World sight day) – 11 octombrie 2018

eyesEste recunoscut faptul că, la nivel mondial, erorile de refracție necorectate și cataracta neoperată reprezintă primele două cauze ale afectării vederii. În plus, mai mult de 80% din toate tulburările vizuale pot fi prevenite sau vindecate. Pentru a corecta această statistică, se pot lua măsuri pentru sporirea accesului la servicii complete de îngrijire a ochilor, inclusiv la nivel comunitar.

Ziua mondială a vederii se celebrează anual în cea de-a doua zi de joi a lunii octombrie. Ea a devenit o oportunitate importantă de a promova planul global OMS de acțiune 2014-2019 privind sănătatea universală a ochiului. Scopul acestuia este să crească gradul de conștientizare a publicului cu privire la orbire și la tulburări de vedere, să influențeze guvernele să participe și să aloce fonduri pentru programele naționale de prevenire a orbirii și să educe publicul despre prevenirea orbirii.

Anul acesta, ziua mondială dedicată sănătății vederii atrage atenția asupra problemelor de îngrijire a ochilor, astfel încât toată lumea, peste tot, să aibă acces la o sănătate bună a ochilor. Iar primul lucru pe care fiecare dintre noi îl poate face este să-și planifice examinarea anuală, pentru sine și pentru membrii familiei, în special pentru cei vulnerabili: tineri, copii de vârstă școlară, vârstnici, persoane cu diabet.

Share This Post