Săptămâna internațională de prevenire a infecțiilor (14-20 octombrie)

infectiiIndiferent de rolul pe care-l jucăm – pacienți, membri ai familiei acestora sau personal medical – fiecare dintre noi are un rol important în păstrarea siguranței pacienților împotriva infecțiilor.

Cu alte cuvinte, dacă sunteți într-o unitate de asistență medicală sau în comunitate, există lucruri pe care, în calitate de profesioniști din domeniul sănătății, de pacienți sau de membri ai familiei acestora, le puteți face pentru a preveni infecțiile. Pentru aceasta, primul pas este să cunoașteţi principiile de prevenire a infecțiilor.

Chiar și în țările cu sisteme de sănătate bine puse la punct cum ar fi SUA, când cineva intră într-un spital sau în alt mediu de îngrijire medicală pentru a primi îngrijiri, devine vulnerabil la infecții. Iar statistica pe acest subiect este crudă. De exemplu, în S.U.A., aproape 75.000 de persoane (aproximativ 1 din 25 de persoane) tratate în spitale mor în fiecare an cu aceste infecții – multe dintre ele putând fi prevenite prin practici adecvate de prevenire a infecțiilor.

Sursa foto: WHO/Tom Pietrasik

Este rolul personalului medical să îndemne pacienții sau familiile lor să conștientizeze ce pot face pentru a stopa lanțul de infecții în instituțiile de asistență medicală.

Astfel, cele mai importante 10 sfaturi pe care le primesc cei care intră într-o instituție de asistență medicală din SUA (pacienți sau aparținători care-i vizitează) sunt:

  1. Fiți preocupat de modul în care sunteți îngrijit.
  2. Spălați-vă pe mâini cât mai des.
  3. Cereți explicații cu privire la practicile sigure de a face injecții.
  4. Cereți să fie igienizată camera.
  5. Cereți lămuriri cu privire la medicația administrată.
  6. Întrebați dacă trebuie să faceți duș înainte de o intervenție chirurgicală.
  7. Întrebați zilnic dacă mai este nevoie de cateter.
  8. Cereți informații despre vaccinuri, pentru a vă menține sănătatea.
  9. Recunoașteți modalitățile de prevenire a infecțiilor și aflați cât mai multe lucruri despre infecțiile asociate asistenței medicale.

Asigurați-vă că sunteți un bun vizitator într-o instituție medicală.

Share This Post