Ziua mondială a spălatului pe mâini – 15 octombrie

spalaremaini1Statistica spune că, la nivel mondial, 30 000 de femei și 400 000 de bebeluși mor anual în urma infecțiilor, cum ar fi sepsisul puerperal, adesea cauzat de lipsa apei, de măsurile precare de salubritate și de practicile proaste de spălare a mâinilor.

Într-o epocă a rezistenței antimicrobiene, este esențial ca personalul medical să-și spele mâinile în momente cheie – înainte și după atingerea unui pacient, înainte de procedurile medicale și după expunerea la fluidele corporale.

Cu toate acestea, potrivit OMS, până la 70% dintre lucrătorii din domeniul sănătății nu aderă la practicile recomandate de igienă a mâinilor.

15 octombrie este o zi de advocacy la nivel global dedicată sensibilizării și înțelegerii importanței spălării mâinilor cu săpun – o modalitate eficientă și accesibilă de a preveni bolile și de a salva vieți.

Iar ziua de 15 octombrie 2018 este dedicată, în mod particular, legăturii dintre spălarea mâinilor și alimente. Tema ”Mâini curate – o rețetă pentru sănătate” ne amintește că spălatul pe mâini este parte a fiecărei mese. Principalele recomandări legate de acest subiect sunt:

  1. Spălați-vă pe mâini cu săpun în momentele critice, în special înainte de a mânca, a găti sau a-i hrăni pe ceilalți.
  2. Dezvoltați-vă un model corect de spălare a mâinilor și amintiți-le sau ajutați-i și pe ceilalți să se spele pe mâini înainte de masă.
  3. Transformați spălatul pe mâini într-o tradiție a meselor în familie.
  4. Stabiliți locații speciale pentru spălarea mâinilor în locuință, în comunitate, în școală, la locul de muncă, în instituțiile de asistență medicală.
  5. Promovați comportamentul spălării corecte a mâinilor în cercetare, politici, programe și advocacy.
Share This Post