Săptămâna mondială de conștientizare a rezistenței la antibiotice (12-18 noiembrie)

antibiotice1Rezistența antimicrobiană reprezintă capacitatea microorganismelor de a rezista la tratamentele antimicrobiene, în special cu antibiotic.

Ea are un impact direct asupra sănătății umane și animale și generează o povară economică importantă, datorită costurilor mai ridicate ale tratamentelor și productivității reduse cauzate de boală.

Rezistența antimicrobiană este responsabilă pentru aproximativ 25 000 de decese pe an în Uniunea Europeană.

Se estimează, de asemenea, că rezistența antimicrobiană aduce cheltuieli de 1,5 miliarde EUR pe an în UE, costuri ale asistenței medicale și din pierderile de productivitate.

Nu în ultimul rând, dacă ne uităm la volumul de antibiotice prescrise la nivel european, observăm că România deține locul 2, fiind devansată doar de Grecia.

antibiotice2Ținând cont de efectele negative ale rezistenței antimicrobiene, cele mai importante mesaje care trebuie transmise populației pentru a construi dialogul responsabil referitor la consumul de antibiotice sunt: 1. un mesaj de descurajare a consumului individual al antibioticelor fără prescripție medicală (”Gândește-te de 2 ori. Cere opinia specialistului” sau ”Think twice. Seek Advice”) și 2. un mesaj de responsabilizare față de riscurile consumului pentru ceilalți (”Utilizarea greșită a antibioticelor ne afectează pe toți” sau ”Misuse of Antibiotics puts us all at Risk”).

Share This Post