Ziua mondială a diabetului – 14 noiembrie

diabetCreată în 1991 la iniţiativa Federaţiei Internaţionale de Diabet (IDF), cu sprijinul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), ziua mondială a diabetului este marcată la nivel internaţional de către toate asociaţiile membre ale IDF, de furnizorii de servicii de sănătate, dar şi de persoanele afectate de diabet. Ea generează cea mai amplă campanie mondială de informare asupra diabetului.

Cifrele din spatele acestei afecțiuni demonstrează importanța deosebită a subiectului: la nivel mondial există 422 milioane de adulți cu diabet (numărul a crescut de aproape 4 ori față de 1980, conform ”Raportului OMS asupra diabetului”); 1.6 milioane de decese sunt atribuite direct diabetului, în fiecare an; iar 1 din 3 adulți de peste 18 ani este supraponderal și 1 din 10 este obez.

Complicațiile diabetului pot duce la atac de cord, atac vascular cerebral, insuficiență renală și amputarea membrelor inferioare.

Potrivit noului raport, guvernele sunt chemate să se asigure că sunt capabile să facă alegeri sănătoase, să diagnosticheze, să trateze și să aibă grijă de persoanele cu diabet zaharat. Pe de altă parte, el ne încurajează pe fiecare dintre noi să mâncăm  sănătos, să fim activi și să evităm creșterea în greutate.

Share This Post