Editorial

editorialLuna noiembrie este o lună bogată în evenimente de mare interes pentru profesia noastră pe care le veți găsi reflectate în secțiunea dedicată din revista E-Asistent. Ea este, în primul rând, luna dedicată conştientizării şi prevenirii cancerului pulmonar.

Lumea medicală se mobilizează, având în vedere importanța subiectului şi pentru a promova Săptămâna mondială de conștientizare a rezistenței la antibiotice (12-18 noiembrie).

Ziua mondială a diabetului – 14 noiembrie – este un alt eveniment de mare interes pentru specialişti şi publicul larg, la fel ca Ziua mondială pentru boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) – 15 noiembrie, o afectiune “umbrelă”, poate mai puţin cunoscută la nivelul populației, dar cu impact la fel de serios asupra sănătăţii publice.

De asemenea, revista noastră vă mai prezintă şi câteva fapte esenţiale legate de Ziua mondială a Prematurității – 17 noiembrie.

În cadrul secțiunii Interviu, continuăm să aducem în prim plan colegi care aduc excelența în profesie. Invitata de luna aceasta este doamna Nicoleta Mitrea de la Hospice “Casa Speranţei”.  Cariera sa de peste 20 de ani în îngrijirile paliative o face unul dintre martorii și promotorii activi ai dezvoltării domeniului în România.

Apoi, vă propunem, în cadrul secţiunii Educaţie Medicală, o călătorie în timp, până în anul 1918, an dominat de pandemia de gripă spaniolă. Această comemorare de 100 de ani ne reaminteşte de pericolul permanent al unei noi pandemii şi de nevoia de a fi mai bine pregătiţi. Din 1918 şi până acum, s-au făcut progrese enorme în înţelegerea şi tratarea gripei, iar cadrele medicale sunt acum mai bine pregătite să se protejeze împotriva infectării cu ajutorul unor dispozitive şi accesorii medicale. În plus, autorităţile publice sunt pregătite să facă şi intervenţii non-farmaceutice pentru a controla răspândirea gripei. Şi, totuşi, virusurile gripale continuă să fie o serioasă ameninţare la adresa sănătăţii publice. Abilitatea lor de a se răspândi în jurul lumii a crescut exponențial față de anul 1918. Mai mult, populaţia lumii este acum semnificativ mai mare, la fel ca densitatea din mediul urban. Ca urmare, potenţialul contagios al unei noi pandemii de gripă ar fi semnificativ mai mare decât în 1918, în ciuda progreselor aduse de vaccinare şi celelalte posibile intervenţii farmacologice şi nu numai.

Un articol cu o temă adiacentă, şi ea de mare actualitate, este inclus în secţiunea Lumea medicală, unde vă prezentăm o radiografie a percepţiei opiniei publice europene despre vaccinare. Din păcate, în unele țări ale Uniunii Europene, se înregistrează o erodare a încrederii publice în vaccinare, ceea ce poate avea, pe termen mediu şi lung, efecte negative grave asupra sănătăţii publice.

În cadrul secţiunii Istorie, vă invităm să continuăm călătoria începută luna trecută în domeniul fascinant al istoriei domeniului sănătății de la revoluția terapeutică și până în prezent. Într-o lume tot mai globalizată, sănătatea reprezintă în prezent o colecție de probleme interconectate și sistemice. Din cauza lipsei celor mai bune practici referitoare la creșterea ratelor de rezistență la medicamente, sănătatea globală trebuie să se îndrepte către o mișcare integrată, transparentă și holistică, pentru a aborda în mod eficient provocările moderne. Principala concluzie este aceea că putem găsi cheia progresului din acest domeniu în cunoașterea greșelilor trecutului și înțelegerea responsabilă a acestora, cu scopul unui viitor mai bun.

În cadrul secţiunii Juridic (lansată recent), consilierul Juridic al organizaţiei noastre ne prezintă asigurarea de răspundere profesională, un instrument de ajutor pentru desfășurarea activității noastre cu mai puțin stres. Incertitudinea din actul medical nu poate fi eliminată, prin urmare, exercitarea profesiei poate fi afectată de inexactități care au un caracter neintenționat. Ele pot însă aduce prejudicii unor pacienţi iar, în aceste cazuri, profesionistul poate fi obligat să plătească despăgubiri. Punând în balanţă obligativitatea încheierii asigurării de răspundere profesională cu riscul profesional ridicat al activităților desfășurate de asistenții medicali generaliști, moașele și asistenții medicali, şi cât de costisitoare ar putea fi plata din propriul buzunar a unor prejudicii create neintenţionat, putem spune că asigurarea de răspundere profesională este  o soluţie rezonabilă şi utilă.

Nu în ultimul rând, revista vă prezintă apariţiile editoriale recomandate luna aceasta – Îngrijirea pacienţilor. Vol. 4. de Liliana Rogozea, Tatiana Oglindă,  Sinteza teoretică şi practică a îngrijirii paliative (Tratat pentru asistenţii medicali), de Gabriela Rahnea Niţă. Anda Natalia CiuhuDragos Eugen Frâncu, şi Bolnavul cu infarct miocardic, redactor Camelia Cristina Diaconu.

Ca întotdeuna, vă urăm lectură plăcută şi vă invităm să vă alăturaţi echipei noastre de autori sau să ne trimiteți sugestii despre temele pe care v-aţi dori să le găsiţi în revista care vă aparţine!

 

Doina Carmen Mazilu, Președinte OAMGMAMR – filiala București

Share This Post