Luna februarie stă sub semnul luptei împotriva cancerului

editorialZiua mondială de luptă contra cancerului simbolizează mobilizarea pentru creșterea conștientizării cu privire la această temă. În acest sens, am dorit să vă prezentăm în numărul de faţă al revistei un instrument util de documentare și sprijin despre cum să abordezi comunicarea pe un subiect atât de complex, ghidul ”Cum să vorbim despre cancer” (How to talk about cancer). Îl recomandăm tuturor celor care nu ştiu cum să procedeze și cum să răspundă la multiplele necunoscute aduse de acest subiect, celor interesaţi să afle mai multe despre cancer, persoanei diagnosticate cu cancer sau celor din rețeaua ei de sprijin.

Având în vedere evenimentul marcant al lunii februarie, la secţiunea Istorie vă propunem o trecere în revistă a modului în care omenirea s-a raportat la cancer din cele mai îndepărtate timpuri şi până în prezent, precum şi a progreselor remarcabile făcute în ultimele două decenii în înţelegerea cancerului, descoperiri care aduc speranţe pentru găsirea unor tratamente mai eficace.

Cum v-am obișnuit până acum, revista vă aduce și de data aceasta noutăți din Lumea medicală prin articolul – Universul emoţiilor profesioniştilor din sănătate şi comunicarea cu pacienţii. Modul în care suntem trataţi de către personalul medical poate determina viitoarele noastre decizii şi comportamente legate de sănătate. Informaţia pe care o primim –cum o primim şi de la cine – va influenţa dacă vom căuta servicii de îngrijire şi vom respecta tratamentul.  Nu ar trebui să subestimăm influenţa pe care o are un profesionist din sănătate care îl face pe pacient să se simtă comfortabil, îl informează periodic despre evoluţia stării lui de sănătate, păstrează confidenţialitatea informaţiilor, ascultă fără să judece, execută cu mână sigură procedurile medicale adecvate sau explică cu răbdare beneficiile aderenţei la tratament.

De mare interes este și articolul Vaccinarea anti-gripală în Uniunea Europeană, propus luna aceasta pentru secțiunea Educație Medicală. Din acest articol aflăm că rata vaccinării în randul populaţiei la risc a scăzut în întreaga regiune europeană în ultimii 7 ani, iar jumătate dintre ţări raportează o scădere a numărului de vaccinuri disponibile, conform unui studiu desfăşurat de Centrul European de Prevenire şi Control al Bolii şi Regiunea Europeană a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Acesta este unul dintre motivele pentru care, într-un efort desfăşurat pe parcursul a 10 ani, UE a adoptat câteva iniţiative importante în domeniul vaccinării. Astfel, ca exemplu,  Consiliul UE a adoptat în 2009 o recomandare care încurajează statele membre să dezvolte şi implementeze strategii de vaccinare anti-gripală a populaţiei la risc, cu obiectivul de a obţine o acoperire de cel puţin 75%.

La secţiunea Interviu, vă provocăm să vă gândiţi la ce putem face fiecare dintre noi diferit, atunci când suntem pacienți. Și aceasta, în primul rând, pentru că o relație se construiește pe baze de încredere de ambele părți, iar noi, pacienții, putem să facem ceva concret, ca de exemplu să ne ”facem temele” și să ne alegem cu mai mare atenție medicul de familie, pentru a-l găsi pe acela care este cel mai potrivit pentru noi și care ne poate ghida mai bine prin întregul sistem de sănătate, pentru că acesta este, până la urmă, rolul său. În acest sens, vă prezentăm câteva modele de întrebări pe care, în sistemul de medicină primară american, pacienții sunt sfătuiți să le pună viitorilor lor medici de familie, pentru a-l alege pe cel mai potrivit, cu care poate construi o relație bazată pe încredere și comunicare adecvată.

Din revistă nu lipsesc nici luna aceasta recomandările noastre editoriale  – Mecanismele imune în reumatologie de Andra-Rodica Bălănescu, Boala Parkinson: Aspecte clinico-terapeutice de Szasz Jozsef Attila, Osteoporoza din perspectivă multidisciplinară de Violeta Claudia Bojincă, lecturi deosebit de utile pentru toţi profesioniştii din sistemul de sănătate.

Sperăm să vă bucurați și de acest număr bogat în teme de actualitate şi noutăţi din lumea medicală. De asemenea, vă așteptăm să ne împărtășiți ideile, sugestiile și, de ce nu, să alegeți să publicați articolele dumneavoastră în revista care vă aparține.

 

Doina Carmen Mazilu, Președinte OAMGMAMR – filiala București

Share This Post