Luna aprilie, sub semnul Zilei Mondiale a Sănătății

editorialPentru lumea medicală, Ziua Mondială a Sănătății reprezintă cel mai important eveniment al anului. Ca temă a evenimentului de anul acesta, sărbătorit pe 7 aprilie, Organizația Mondială a Sănătății se concentrează pe accesul universal la servicii de sănătate.

Direct legat de acest subiect, în cadrul secţiunii Istorie, ni se oferă o interesantă incursiune în istoria sistemelor de asigurări de sănătate. Aflăm, astfel, că deși s-au înregistrat progrese notabile în accesul la servicii de sănătate și acoperirea prin programe de sănătate publică în majoritatea țărilor din lume, în ultimele două decenii, cheltuielile familiei pentru servicii de sănătate rămân ridicate în multe țări și aruncă 100 milioane de oameni în sărăcie, în fiecare an. Aproape jumătate din populația lumii nu are acces la servicii esențiale de sănătate. Iar furnizarea acestor servicii către întreaga populație rămâne una dintre cele mai importante provocări de sănătate publică.

Alte evenimente marcante ale lunii aprilie sunt Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului, pe 2 aprilie, și Săptămâna Mondială a Imunizării, 24-30 aprilie 2019.

Pentru că există încă aproape 20 de milioane de copii nevaccinați sau vaccinați necorespunzător în lume, astfel de demersuri și campanii de susținere a imunizării sunt esențiale, pentru că imunizarea poate salva milioane de vieți în fiecare an, fiind recunoscută pe scară largă ca una dintre cele mai eficiente și rentabile intervenții de sănătate din lume.

Articolul Îngrijirile de sănătate mintală – o nouă abordare, publicat în cadrul secţiunii Educație Medicală, aduce în prim plan o altă intervenție de sănătate publică, de dată relativ recentă, dar în care mulți specialiști își pun deja speranțe importante pentru controlul mai eficace al problemelor de sănătate mintală care afectează din ce în ce mai multe persoane.  Lecțiile învățate în timpul situațiilor de criză au dus la apariția unor noi modele de îngrijiri în acest domeniu, modele care pot fi folosite rapid pentru a putea ajuta foarte mulți oameni.

La secţiunea Lumea Medicală, regăsim un articol – Legătura dintre durere și anxietate…- care prezintă una dintre cele mai recente descoperiri din domeniul biologiei durerii. Într-o lucrare publicată recent în The British Journal of Anaesthesia, oamenii de știință au atribuit viața lipsită de durere a unei femei de 71 din Scoția unei mutații a unei gene neidentificată anterior. Aspectul pozitiv vine din speranța ca acesta să devină momentul ”zero” care să ducă la dezvoltarea unui tratament extrem de eficient pentru durere. Această mutație pare să fie și motivul pentru care doamna Cameron nu a manifestat anxietate sau frică pe tot parcursul vieții ei, precum și explicația pentru rapiditatea cu care corpul ei se vindecă.

În secţiunea Interviu, vă prezentăm o metodă simplă și eficace de a conduce un interviu medical centrat pe pacient. Sistemele medicale performante, care sunt finanțate în funcție de modul în care le apreciează pacienții, pun mare preț pe pregătirea personalului medical pentru realizarea acestui interviu și, în general, a interacțiunii cu pacienții.

Avem, ca în fiecare număr, şi secţiunea Cărţi, unde vă sunt prezentate cele 3 recomandări editoriale pe care vi le facem pentru luna aceasta: Întrebările femeii, de Dimitrie Nanu și Ion Marian Antoniu, Nursing Interventions & Clinical Skills (Intervenții și aptitudini clinice din nursing) de Anne Griffin Perry, Patricia A. Potter și Wendy Ostendorf, și Manual de nursing în bolile renale, de Adrian Covic, Simona Hogas și Adina Covic.

Vă dorim să vă bucuraţi și de acest număr al revistei noastre şi vă invităm, ca întotdeauna, să vă alăturaţi echipei editoriale, trimiţându-ne pentru publicare articolele sau rezultatele activității dumneavoastră de cercetare.

 

Doina Carmen Mazilu, Președinte OAMGMAMR – filiala București

Share This Post