Diagnostice de îngrijire la pacientul cu diabet zaharat

vasilievicimarcelaAsistentul medical sau moaşa desfăşoară activităţi independente, interdependente şi dependente. Din legislaţia actuală (Ord. nr. 446/2017 şi Legea nr. 95/2006) reiese că o importantă activitate independentă a asistentului medical sau moaşei este de a stabili Planul de îngrijire al pacientului, iar unul din elementele sale de competenţă este de a elabora diagnostice de îngrijire. Scopul acestui studiu desfăşurat în secţiile INDNBM NC Paulescu, a fost de a elabora diagnostice de îngrijire specifice pacienţilor cu diabet zaharat.

Studiul s-a desfăşurat timp de o săptămână pe cele trei secţii ale INDNBM NC Paulescu şi a avut în vedere pacienţi cu diabet zaharat tip I, diabet zaharat tip II şi diabet zaharat tip I/tip II cu complicaţii acute sau cronice. Pentru elaborarea diagnosticelor de îngrijire s-a utilizat ca suport bibliografic diagnosticele tip NANDA-I (NANDA International Nursing Diagnoses Definitions & Classification). Diagnosticele de îngrijire stabilite pe perioada studiului au folosit formula: definirea problemei de îngrijire, factori asociaţi (cauza/etiologia) şi caracteristicile problemei (simptome).

S-au elaborat diagnostice de îngrijire pe cele trei categorii: actuale, de risc şi de promovare a sănătăţii, iar apoi au fost înregistrate pe coloane într-un tabel. Diagnosticele elaborate vor reprezenta o bază de date pentru realizarea Planului de îngrijire de către asistenţii medicali generalişti/moaşe care au în îngrijire pe secţiile spitalelor pacienţi cu diabet zaharat.

În concluzie,elaborarea diagnosticelor de îngrijire este una din cele mai importante competenţe ale asistentului medical sau moaşei, iar stabilirea corectă a acestora şi implementarea intervenţiilor de îngrijire asociate duce la rezultate aşteptate benefice sănatăţii pacientului.

 

Marcela Vasilievici, Institutul Naţional de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice “Prof. Dr. N.C. Paulescu”, Bucureşti, România

Document: www.easistent.ro/new/wp-content/uploads/documente/vasilievicimarcela.pdf

Share This Post