”Asistenții medicali, o voce care să conducă!”

editorialLuna aceasta am avut bucuria și onoarea să vă invit la cea de a X-a ediție a Conferinței anuale cu participare internațională, organizată de Filiala București a OAMGMAMR, în zilele de 9 și 10 Mai 2019.

De 10 ani suntem împreună, demonstrând că asistenții medicali și moașele sunt profesioniștii din sistemul de sănătatecu rol esențial în dezvoltarea noilor modele de îngrijire a pacienților bazate pe cele mai bune practici și dovezi știintifice, pe calitate și siguranță, pe comunicarea cu pacienții și familiile acestora, uniți pentru prevenirea bolilor și promovarea sănătății.

În contextul celebrării internaționale a profesiei de moașă (5 Mai) și a profesiei de asistent medical (12 Mai), sub sloganul International Council of Nurses 2019 ”Asistenții medicali, o voce care să conducă – Sănătate pentru toți”,  am ales anul acesta tema “Arta îngrijirilor de sănătate – Implementarea standardelor de calitate și siguranță a pacientului în practica medicală”.

Înțelegerea nevoilor de sănătate ale pacienților, profesionalismul, implicarea, empatia, responsabilitatea, dar, în egală măsură, și înțelegerea nevoilor și îngrijorărilor familiilor lor, ridică îngrijirile de sănătate la rang de artă.

Prin această Conferință, am dovedit încă o dată că asistenții medicali și moașele sunt parteneri de valoare în echipa medicală multidisciplinară, profesioniștii cei mai apropiați de oamenii sănătoși și bolnavi de toate vârstele. Revista de luna aceasta dedică, bineînțeles, un reportaj despre lucrările prezentate în timpul Conferinței, de interes atât pentru asistenții medicali, cât și pentru moașe.

Redactorii noștri au discutat cu o parte dintre autori, după Conferință, pentru a înțelege mai bine cum și-au ales tema sau cum se raportează la subiectele prezentate, iar concluziile acestor interviuri le puteți găsi în secțiunea ”Interviu” a revistei noastre de luna aceasta sau în numărul următor.

Revista marchează Zilele Internaționale ale Moașelor și Asistenților Medicali și prin două articole dedicate acestor momente speciale pentru profesiile noastre, dorind să arate tuturor cititorilor cât de importante sunt acestea pentru sănătatea persoanelor, familiilor și comunităților.

Secțiunea Lumea Medicală vă prezintă articolul Performanța sistemelor de sănătate pentru pacienții cu diabet, care vorbește despre rezultatele unui studiu desfășurat în 28 de țări cu venituri mici si mijlocii, inclusiv în România, despre performanța sistemelor de sănătate in cazul diabetului la adulți.Acest studiu internațional a dat la iveală un management nesatisfăcător al diabetului de-a lungul întregului proces de îngriji, așa zisa ”cascadă a îngrijirilor”, arătând că, în primul rând, foarte multe cazuri sunt pierdute la nivelul etapei de depistare, dar și la nivelul celei de control.

Din articolul Provocările folosirii tehnologiilor digitale și inteligenței artificiale în medicină, publicat în cadrul secţiunii Educație Medicală, aflăm că inteligența artificială are un potențial extraordinar pentru medicină, însă mai trebuie făcute multe eforturi de îmbunătățire a actualelor tehnologii, algoritmi și dispozitive, înainte ca soluțiile pe bază de inteligență artificială să fie folosite pe scară largă în cel mai sigur și etic mod, mai ales din punctul de vedere al grupurilor vulnerabile. De asemenea, sistemele de sănătate trebuie să se adapteze pentru a putea integra și folosi fluxul crescut de informații, iar pacienții trebuie să fie încrezători că datele lor sunt în siguranță.

În cadrul secţiunii Istorie, ni se oferă o interesantă incursiune în istoria telemedicinei, furnizarea virtuală a asistenței medicale, fără o întâlnire față în față a pacientului cu medicul sau asistentul medical. Există speranța, exprimată chiar de către Directorul General al Organizației Mondiale a Sănătății, Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, că folosirea tehnologiilor digitale va întări telemedicina și va permite atingerea unui obiectiv primordial de dezvoltare durabilă – accesul universal la serviciile de sănătate.

Avem, ca în fiecare număr, şi secţiunea Cărţi, unde vă sunt prezentate cele 3 recomandări editoriale pe care vi le facem pentru luna aceasta: Manual de tehnică a masajului terapeutic și kinetoterapia complementară. Vol.1+2+3de Anghel Diaconu, Medicină de Urgență. Secrete de Vincent J. Markovchick si Hipotiroidismul și tiroidita Hashimotode Sarfraz Zaidi.

Vă dorim să vă bucuraţi și de acest număr al revistei noastre şi vă invităm, ca întotdeauna, să vă alăturaţi echipei noastre editoriale, trimiţându-ne pentru publicare articolele sau cercetările dumneavoastră.

 

Doina Carmen Mazilu, Președinte OAMGMAMR – filiala București

Share This Post